legionáři v Rusku
Text dotazu
Dobrý den, syn mého praděda bojoval v legiích v Rusku.Nic o něm nevím a rád
bych se dozvěděl.Co proto musím udělat?
Odpověď
Dobrý den,
Vojenský ústřední archiv nabízí na svých stránkách několik databází. Mezi jinými i databázi legionářů 1. světové války: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx . K získání podrobnějších informací o synovi Vašeho pradědečka potřebujete znát pouze jméno a příjmení osoby a místo narození. Databáze nabízí údaje o osobě, pluku (u kterého sloužil), místa a data zatčení (pokud se tak stalo), místa a data vstupu do legií, datum návratu aj.
Dalším možným zdrojem jsou publikace o legionářích dle jednotlivých okresů, které vydává Čs. obec legionářská. Viz Česká národní bibliografie: http://aleph.nkp.cz/cze/cnb  (Českoslovenští legionáři).
Pokud Vámi hledaná osoba za 1. sv. války padla, můžete využít i databázi Padlích a zemřelých: http://www.pamatnik.valka.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=3&lang=cs .Podrobnější informace o historii našich legií v Rusku za 1. sv. války můžete nalézt např. v publikacích:
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. I. díl, Vznik československých legií v Rusku 1914-1918, ruská otázka a boj za svobodný stát. 1. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1405-5.
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. II. díl, Bolševici a československé legie, počátek jejich ozbrojeného konfliktu, březen - květen 1918. 1. vyd. Brno : Stilus, 2007. ISBN 978-80-87122-00-6.
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. III. díl, Selhání americké politiky v Rusku a na Sibiři, Wilsonovo rozhodnutí neintervenovat : březen - říjen 1918. 1. vyd. Brno : Stilus, 2008. ISBN 978-80-87122-03-7.
* Československé legie v Rusku : sborník příspěvků z kolokvia 9.5.2001 v Praze. 1. vyd. Praha : Národní knihovna ČR - Slovanská knihovna, 2003. ISBN 80-7050-412-9.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc  , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/  či článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl  .
Doporučenou literaturu a zajímavé odkazy nalézt také v odpovědích na podobné dotazy v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv  ).
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/ceskoslovenske-legie-v-rusku/
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/cesti-legionari-informace/
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/abe045/cs-legie-v-rusku/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2011 12:48
Šprync Petr píše:
Pátek 04.12.2015 12:09
Dobrý den, můj děda bojoval v rusku jako legionář kde bych získal o něm informace? Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 08.12.2015 15:32
Odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. S pozdravem tým Ptejte se knihovny
Jaroslav Štolba píše:
Neděle 18.11.2018 18:00
Dobrý den.
Chtěl bych poprosit o informaci o mém předku.
Jmenoval se Václav Sklenář z Višňové.
Předem děkuji za informace.
S pozdravem Jaroslav Š.
PSK - admin píše:
Středa 21.11.2018 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu