Legionáři ČS. legie Francie + zajetí v Srbsku
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych sestavila příběh svého pradědečka (František Hataš, Žďár), který byl u legionářů 23.p.pl. v ČS legie ve Francii. Zajatý byl v roce 1914 v Srbsku. Jediné informace znám ze stránek legionářské obce, kde jsou tyto infomrace dostupné, ale chybí mi souvislosti, návaznosti. Tedy nejspíš když byl zajat v Srbsku, museli pak v zajetí překročit Albánii v hrůzných podmínkách a poté mi není jasné, jak se dostal do Francie, kde se přihlásil do legií. Od své maminky (jeho vnučky) vím pouze to, že bojoval v Itálii a nikdy o tom nechtěl mluvit, tedy se jeho vzpomínky nepřenesli dál. Prosím, je nějaký návod, jak jeho "cestu" sestavit?
Předem moc děkuji za tipy.
Odpověď
Vážená paní (...),
cesta Vašeho pradědečka se pravděpodobně rekonstruovat dá, ale budete k tomu potřebovat legionářský poslužný spis a osobní kartu legionáře, tedy archivní dokumenty, které jsou uloženy u kolegů ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze - Ruzyni (viz www.vuapraha.cz).
S ohledem na datum zařazení do čs. legií ve Francii (14. 11. 1918), tedy tři dny po ukončení první světové války, se již nasazení na francouzské frontě nedočkal. Pokud jde o Itálii, je možné že nějaký čas pobýval v některém z italských zajateckých táborů, kde část rakousko-uherských zajatců ze Srbska skončila.
Vzhledem k demobilizaci na konci roku 1919 byl ale pravděpodobně nasazen s 23. pěším plukem ve válce o Slovensko. Historie pluku je stručně zpracována knize:
Peší pluk 23. "Amerických Slovákov": krátky výťah plukovnej kroniky. Trnava : [s.n.], 1936. 31 s.
Další knihy s tématikou 23. pěšího pluku naleznete v digitální podobně na Digitální studovně MO ČR:
MRÁZ, Jan. Pluk Američanů: zápisky a myšlenky jednoho z mnohých. V Praze: Za svobodu, 1928, s. [1]. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:91cc4a3e-ef9c-11e6-a611-005056b73ae5
ČÁP, Jan. Moje vzpomínky na léta 1914-1952: [paměti důstojníka francouzských legií a čs. armády]. 1972. sv. Část 3., s. [1b]. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:8d03e867-5687-11ec-93f1-001b63bd97ba
a
PREININGER, Ladislav. Československá legie ve Francii: 1914-1918, 1. díl. V Praze: Kruh francouzských legionářů, 1928-1930, s. [1a]. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:539e3710-aa4e-11ea-8646-001b63bd97ba
+
PREININGER, Ladislav. Československá legie ve Francii: [1914-1918. V Praze: Kruh francouzských legionářů, 1928-1930. sv. 2 díl, s. [a]. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:2de4f3c5-abde-11ea-9e3f-001b63bd97ba
Snad Vám tyto informace pomohou ve vašem dalším pátrání
Použité zdroje
https://www.vuapraha.cz
https://vhupraha.kpsys.cz
https://digitalnistudovna.army.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
18.08.2023 11:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu