Ledovka a náledí
Text dotazu
Jaký je přesný význam a rozdíl mezi slovem ledovka a náledí.
Odpověď
Dobrý den,  oba tyto termíny patří do kategorie tzv. námrazových jevů, ale liší se především způsobem vzniku.
Ledovka je hladká a obvykle též průhledná, kompaktní ledová usazenina, tvořící se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení nebo deště na předmětech, jejichž povrchová teplota je pod nulou, popř. slabě nad 0 °C. Dopadající kapičky ještě před zmrznutím stačí zaplnit skuliny mezi zrnky ledu, takže vzniká souvislý ledový obal. Vrstva ledu nemá patrnou vnitřní strukturu a pokrývá celé těleso, takže ji nelze odtrhnout. Ledovka se vytváří jak na vodorovných, tak na svislých nebo šikmých plochách, na větvích stromů, na drátech elektrického vedení, tyčích a na povrchu země při teplotách vzduchu od 0 °C do -3°C. Její tloušťka může dosáhnout několika centimetrů. Hmotnost  ledu je pak tak velká, že láme silné větve i celé stromy, trhá vedení, láme nosné stožáry, a působí tak značné národohospodářské škody.
Náledí je ledová vrstva pokrývající zemi, která vzniká :
a) když kapičky mrholení nebo deště později na zemi zmrznou
b) když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne
c) když vlivem silničního provozu sněhová pokrývka na silnicích nebo chodnících ztvrdne a zledovatí
Použitá literatura:
Munzar, Jan. Malý průvodce meteorologií. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1989. 248 s., rejstř. Malé encyklopedie.
Astapenko, P.D. a Kopáček, Jaroslav. Jaké bude počasí. 1.vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1987. 303 s. Planeta; Sv.4.
Případně odkazuji na elektronické zdroje:
Meteorologický slovník výkladový a terminologický. Pracovní elektronická verze 8.3 (26. 11. 2012). Dostupné na [http://www.ufa.cas.cz/html/meteo/slovnik_8/index.htm].
SIVS - kód IV. Námrazové jevy. ČHMÚ (26. 11. 2012). Dostupné na [http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/sivs/namrazy.html].
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
27.12.2012 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu