Laubno
Text dotazu
Dobry den,
vedeli by ste mi prosim povedat, ake sucasne mesto je oznacovane ako LAUBNO.
Odpověď
Dobrý den,
dle německo-českého geografického slovníku Karla Ignáce Tháma bylo jménem Laubno označováno město Lauban, německý výraz pro Lubáň (polsky Lubań). V historických pramenech a mapách se vyskytuje buď ve své německé podobě, nebo častěji jako Lubáň. Jméno Laubno se vyskytuje spíše ojediněle. Město se nachází na území dnešního Polska, blízko českých hranic, dříve však náleželo k historickému území Horní Lužice.
Více o městu Lubáň naleznete na internetových stránkách:
http://en.wikipedia.org/wiki/Luba%C5%84
http://www.luban.pl/
Dílo K.I. Tháma je v digitalizované podobě volně dostupné v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz):
THÁM, Karel Ignác. Karl Ignaz Thams Neuester möglichst ausführliches und vollständiger deutsch-böhmischer geographisch-topographisch-mythologischer
Taschen-Nomenclator, oder, Nenner eigener Nahmen:
enthaltend alle eigenen Namen der Länder, ... : zum gemeinnützigen und nothwendigen Gebrauche für die Deutschen sowohl als für die Böhmen :
zugleich ein unentberliches Supplement zu allen deutsch-böhmischen Wörterbüchern ...Prag: Scholl'schen Buchdruckerey, 1815. Str. 21 Odkaz na
stránku: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18611117
Dále jsme zmínku o Laubnu nalezli také v následujícím dokumentu v souvislosti s husitskými válkami (opět dostupné v systému Kramerius):
TOMEK, Václav Vladivoj. W. Wladiwoje Tomka Děje země české. W Praze: W kommissí u Kronbergra i Řiwnáče, 1843. Str. 190. 339 s., [3] složené mapy
(19 x 26 cm).
Odkaz na stránku: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10661909
Další použité zdroje:
* BOHÁČ, Zdeněk. České země a Lužice. Tišnov : Sursum ; Budyšín : Společnost Cyrila a Metoděje, 1993. 215 s. : obr., tab., mp. ; 22 cm.
* BOBKOVÁ, Lenka; BŘEZINA, Luděk; ZDICHYNEC, Jan. Horní a Dolní Lužice.
Praha : Libri, 2008. 232 s. ; 20 cm. (Stručná historie států ; sv. č. 54).
ISBN 978-80-7277-382-4.
* SEMOTANOVÁ, Eva. Atlas zemí Koruny české. Praha : Aleš Skřivan ml., 2002.
192 s. : barev. il. a mapy ; 35 cm. ISBN 80-86493-04-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 12:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu