Láska
Text dotazu
Mohla bych se prosím zeptat, zda existuje mezi ženou a mužem upřímná láska bez lží?
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že na vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. Co je to upřímná láska, co je to lež? Je lží to, že někomu zatajím nějakou věc, protože ho chci spíš ochránit, než mu ublížit, je to upřímné?
Ani citáty a moudra slavných, či přímo významných myslitelů, se neshodují na tom, zda je nebo není láska upřímná, zda může být láska mezi mužem a ženou opravdu upřímná.
"Láska se nedá vynutit a pojistit, musí se průběžně udržovat a pěstovat, je ve své podstatě nevypočitatelná. Láska vzniká, když se potkají dva lidé při hledání své cesty a mají vyhlídky, že společně uskuteční mnohé z toho, po čem již dlouho toužili. Vzájemně objevovat vlastní možnosti a posilovat je vzájemně a vzájemně se kriticky vypořádat, to dodává vztahu podstatu a vzniká tím společná historie, díky níž můžeme zvládnout spoustu těžkostí, což pak posiluje společné setrvání."
Čerpáno z: WILLI, Jürg. Psychologie lásky. Osobní rozvoj cestou partnerského vztahu. Praha: Portál, 2011.
Ve vztahu se musíme naučit dávat i přijímat. Jinak vztah nebude fungovat ke společnému užitku, ale ve prospěch jen jednoho z partnerů.
Čerpáno z: BLECHOVÁ, Zdenka. Partnerské vztahy. Co očekává žena od muže a muž od ženy. Umění dávat, umění přijímat. Umění se rozejít. Žárlivost. Žena a sex, muž a sex. Milostná předehra. Drogy a sex. Zásady pro dobrý partnerský vztah. [Plzeň]: Nakladatelství Zděnky Blechové, 2012.
Několik dalších názorů na to, co je vlastně upřímnost:
- Upřímnost je v naší společnosti zvlášť citlivým tématem. Lidé o ní nemluví rádi, protože se v nich přitom zpravidla probouzí vlastní špatné svědomí. Vždyť kdo může o sobě říci, že je vždy a za všech okolností upřímný. A přitom neupřímnost nemá výhradně jen negativní pověst. Přitom neexistuje žádný jednoduchý návod, jak bychom si měli s upřímností poradit. Bezmezná upřímnost je leckdy označována za nežádoucí, resp. ztotožňována s beztaktností a dokonce i s bezohledností. V našem životě je „milosrdná lež”, jak se jí krásně říká, na denním pořádku...
Jen nepravdivý výrok, lež, platí za neupřímnost. Ale jednání, které je v rozporu s tím, co člověk právě cítí, se za neupřímné označuje málokdy. Smějeme se, i když je nám často do pláče...
- Upřímnost znamená nejen říkat pravdu, ale být vždy svůj; vyjádřit to, co doopravdy cítíme. Špatnou náladu nebudeme skrývat za úsměvem, a ani hněv a zlost nemusíme vždy potlačovat.
- Upřímnost je věcí odvahy... Každou neupřímností dáváme vlastně najevo, že máme před něčím strach... vždycky najdeme rozumné a pádné důvody, jak své chování před sebou samými ospravedlnit. Nejoblíbenějším argumentem bývají „ohledy”, neboť bezohlednost skutečně není ta pravá cesta, kterou bychom se měli vydat. Nemůžeme svým bližním bez obalu říkat věci, které by je zraňovaly...
Naším nejtoužebnějším přáním je, abychom byli milováni takoví, jací jsme. Nedokážeme se předělat, ani dělat věci, které neodpovídají naší povaze...
V partnerském vztahu učiňme tedy my první krok, přiznejte se k sobě samým, vyzvěte partnera a motivujte ho k upřímnosti. Upřímnost je základem důvěry, a důvěra je základem skutečného partnerství. Právě partnerský vztah je bází, jež nám dovoluje ukázat po všech stránkách, jací jsme. Dává nám pocit, po kterém všichni tolik toužíme: „Můžu být takový, jaký jsem ve skutečnosti, a budu milován takový, jaký jsem.”
Vzniká tak pocit bezpečí... Kde chybí upřímnost, nedostává se ani důvěry...
Partnerský vztah poskytuje optimální půdu, abychom byli stále upřímnější a více sví. Oboustranná láska vydrží i takové výzvy, před nimiž bychom se jinak spasili útěkem...
Více zde: http://cestakduze.webnode.cz/k-zamysleni/tolerance-a-uprimnost/
Na závěr několik citátů:
Upřímná láska dovede předvídat a ví, že láska vzbuzuje lásku.
Milovat člověka znamená obdivovat se jeho nedostatkům.
Láska může zemřít na pravdu, přátelství na lež.
Láska nemá jinou možnost, než se zvrhnout v přátelství nebo nenávist.
S.66
Malá archa moudrosti a bláznovství. Praha: Levné knihy, 2008.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:71b2aa70-b620-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
Existuje vůbec ta upřímná, opravdová láska? Zprvu je si člověk jistý, že druhého opravdu miluje. Chce být stále s ním, o všem spolu hovořit. Jak čas ubíhá, mluvíme spolu méně, jen to důležitější, pak už často ani to ne. Pak už žijí dva jedinci vedle sebe a tady už láska vyprchala. Snad to jsou jen představy, jaká láska má být..
Čerpáno z: Lüscher, Max. Barvy lásky: zamilovanost a pravá láska. (s novými barvovými testy k posouzení erotického prožitku). Praha: NS Svoboda, 2000.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2dc28730-bc01-11e4-ba2b-5ef3fc9bb22f
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.10.2016 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu