-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje Soupis poddaných pro město Lanžhot (Břeclav). Pokud ano, je v něm uvedeno jméno Fojtík (Jan Jiří)?
Dobrý den,
Soupis poddaných podle víry..., tak, jak jsou mapovány české kraje, pro Moravu nebyly vydány. Svým způsobem by je měly nahradit Lánové rejstříky pro různé oblasti Moravy. V Lánových rejstřících však nejsou soupisy jmen, tak jak je známe ze Soupisu poddaných podle víry, viz poznámky autora Lánových rejstříku Františka Matějka:
S.7: "A právě válečné události 17. století přispěly, že z té doby se nám dochovaly výsledky druhé lánové vizitace, které jsou vlastně nejstarším topografickým pramenem, podávajícím první strukturu tehdejších vesnic a jejich hospodářských změn....
S.131: "Z technických důvodů jsem nemohl připojit ani osobní, ani věcný rejstřík a též ne odkazový rejstřík na české přívlastníky místních jmen..."
Zdroj: MATĚJEK, František. Lánové rejstříky Hradišťského kraje z let 1669-1671. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum, 1984.
Město Lanžhot je uvedeno v Lánových rejstřících Brněnského kraje z let 1673-1675, ovšem jak je řečeno výše, nejsou zda zaneseny konkrétní osoby; je zde např. uveden souhrnný počet usedlíků.
Na Soupisy poddaných navazuje Berní rula, která ovšem pro danou oblast také nebyla vydána, resp. mapuje opět českou část.
Záznamy Soupisů poddaných, Berních rul i Lánových rejstříků můžete dohledat např. v Souborném katalogu ČR, který je volně dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
26.06.2014 09:44