Lánská koněspřežka
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdo vedl stavbu lánské koněspřežky. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Pražsko-lánská koňská železnice" byl vedením stavby železnice pověřen inženýr Gintl. Spolu s ním dohlíželi na stavbu ještě další tři inženýři. Na technických přípravných pracích pro pražsko-lánskou koněspřežku se podílel i známý francouzský inženýr Joachym Barrande. (Během přípravných prací objevil Barrande naleziště trilobytů u Skryjí a Týřovic.) Stavbu prováděla Pražská železniční společnost, později C.k. privilegovaná pražská železniční společnost. V této souvislosti je třeba zmínit osobu Františka Josefa Gerstnera, kterému bylo v březnu 1825 uděleno povolení k provedení nivelačních prací a převzetí řízení technických přípravných prací.
Dohledem nad nivelačními pracemi v lánské oboře údolím Klíčavy byl pověřen fürstenberský knížecí rada František Nittinger.
Po dokončení svršku dráhy ve směru k Praze v listopadu 1830 došlo v rámci omezení nákladů k propuštění inženýrského a dozíracího personálu. Inženýr Gintl byl i s jeho třemi spolupracovníci a třemi stavebními dozorci propuštěn. Ředitelství si podrželo jen dva inženýry se třemi stavebními dozorci, mezi něž byly úseky tratě rozděleny.
Více informací k pražsko-lánské koněspřežce můžete nalézt v již zmíněné knize:
* ŠVARC, František. Pražsko-lánská koňská železnice. Rakovník: Okresní muzeum, 1998, C1997. 143 s. ISBN 80-85081-15-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 09:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu