Lakomec
Text dotazu
Hledám informace o Moliérovi(v jaké době pracpval, informace o jeho životě a jeho děl), různé zpracování Lakomce, rozbor díla ( ne detailní, stačí hlavní motivy a téma, zbytek mi snad dojde...), charakteristika Harpagona Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k postavě Jeana-Baptiste Moliera můžete čerpat informace z následujících zdrojů.
Knihy (záznam v online katalogu NKC, případně Souborném katalogu SKC, kde jsou uvedeny i knihovny, jež daný titul vlastní; katalogy dostupné na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/nkc a https://aleph.nkp.cz/cze/skc):
* KUČERA, Jan Pavel. Molière: moralista a posměváček. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2006. 307 s., [16] s. barev. obr. příl. Historická paměť. Velká řada; sv. 12. ISBN 80-7185-758-0.
Klíčová slova: Molière, 1622-1673 * francouzští dramatici -- 17. stol. * biografie
* BRETT, Vladimír. Molière. 1. vyd. Praha: Orbis, 1967. 257 s. Proměny. Velká řada; sv. 2.
Resume: Monografie představující první českou práci o velkém francouzském komediografovi. Soustřeďuje se vedle dramat i na Molièrovu tvorbu hereckou a režijní. Poutavě jsou zde podány i vzrušené dramatické životní osudy Molièrovy. Výklad díla je podáván na pozadí současného dění politického a v souvislostech společenských, ideových a literárních. Autorovi se zde takto podařilo podat věrný obraz Molièrovy doby a charakterizovat ve zkratce její nejdůležitější myšlenkové a umělecké tendence. Práce je doplněna reprodukcemi dobových rytin, kreseb a dokumentů.
* BULGAKOV, Michail Afanas'jevič. Život pana Molièra. 2. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1990. 181 s. Máj / Lid. nakl., MF, Smena, NV; Sv. 553. ISBN 80-7022-081-3.
* Doležalová, Pavla et al. Slovník francouzsky píšících spisovatelů: Francie, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko, Kanada, Maghreb a severní Afrika, "Černá" Afrika, Libanon, Oblast Indického a Tichého oceánu. 1. vyd. Praha: Libri, 2002. 759 s. ISBN 80-7277-130-2.
Různá vydání Molierova Lakomce dohledáte v Souborném katalogu ČR na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc. Rozbor díla je mnohdy součástí díla samotného či slovníků světových děl či autorů, např. publikace:
* Molière. Lakomec; Misantrop; Tartuffe. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1966. 284, [3] s. Máj; Sv. 76.
Resumé: Do svazku jsou zařazeny tři hry z posledního období života a tvorby slavného dramatika, počítané k jeho nejzdařilejším. Doplňuje je studie informující o nich, autorově životě a tvorbě a jejím významu.
* Molière. The Misanthrop and other plays. Repr. Harmondsworth: Penguin Books, 1983. 281 s. Penguin Classics. Drama. ISBN 0-14-044089-5.
Zde ovšem velmi stručný popis.
Dále můžete využít také internetové odkazy:
O autorovi:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moli%C3%A8re
https://www.spisovatele.cz/moliere
http://www.imagi-nation.com/moonstruck/clsc35.html
O dílu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lakomec
https://literatura-referaty.estranky.cz/clanky/Moliere-Lakomec-rozbor_dila.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu