Laboratoř Marie Curie Sklodovské
Text dotazu
Dobrý den,
na jakém místě stála laboratoř, kde Marie Curie Sklodovská prováděla své pokusy?
Odpověď
Dobrý den,
poté, co Marie Curie-Sklodowská na pařížské Sorbonně získala diplom z fyziky
(1893) a později i z matematiky (1894), pokračovala ve studiu magnetických vlastností různých minerálů pod dohledem profesora Gabriela Lippmanna. V roce 1897 si také zvolila téma pro svůj doktorát, a to výzkum radioaktivních látek pod vedením Henriho Becquerela. Pracovala však tak usilovně na svém výzkumu, který vedl k objevu polonia a poté radia, že neměla dostatek času pro napsání doktorské práce (titul získala až v roce 1903).
Pro zmíněný výzkum potřebovala Marie větší laboratoř, než jí dokázala nabídnout laboratoř profesora Lippmanna a právě seznámení s jejím budoucím manželem, Pierrem Curie, který byl vedoucím fyzikální laboratoře École Municipale de Physique et de Chimie Industrielles sídlící v ulici l´Homond v Paříži, jí přineslo možnost využít prostor laboratoře ("boudu", "hangár" jak se také nazývala) v této škole. Zde právě došlo ke slavnému objevu polonia a
radia.
Samotná "bouda" již neexistuje a ulice l´Homond byla přejmenována, nyní je možné École Municipale nalézt v čísle 10 ulice Vauquelin. Místo, kde došlo ke slavnému objevu, však připomíná 5 sloupků (projdete-li vchodem školy z ulice Vauquelin a dáte se doprava kolem pamětní desky až na parkoviště) vztyčených v roce 1998.
Když byl Pierre Curie jmenován profesorem na Sorbonně (1904), vyšší příjem Curieovým umožnil opustit "boudu" v ulici l´Homond a pronajmout si prostory v ulici Cuvier, nedalo Muzea přírodních věd. Zde zřídili laboratoř a najali několik vědeckých spolupracovníků.
Roku 1906 však Pierre Curie náhle a tragicky umírá a Marie musí ve své vědecké práci pokračovat sama. V roce 1909 jí bylo nabídnuto místo jejího zesnulého manžela na pařížské Sorbonně a zároveň bylo ředitelem Pasteurova institutu a děkanem Sorbonny rozhodnuto o založení Institut du Radium, kde měla Marie vést fyzikálně-chemickou laboratoř (Curie Pavilion). Druhým samostatným oddělením měla být biologická laboratoř (Pasteur Pavilion).
Stavba institutu byla zahájena v roce 1912 a dokončena těsně před vypuknutím 1. světové války. Oficiálně byl však institut uveden do provozu až v roce 1919.
V současné době v institutu, resp. v Curie Pavilion, sídlí Muzeum Curie (http://www.curie.fr/en/Curie-museum), kde je možné mj. vidět pracovnu a laboratoř Marie Curie-Sklodowské v původním stavu. Muzeum sídlí v čísle 11 v ulici Pierre et Marie Curie v Paříži. Nachází se nedaleko "boudy", kde Pierre s Marií objevili polonium a radium v roce 1898.
Použité zdroje:
* http://bjr.birjournals.org/cgi/reprint/71/852/1229.pdf - zde jsou i fotogafie "boudy" a Institut du Radium
* http://www.aip.org/history/curie/brief/index.html
* http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
* http://himetop.wikidot.com/curie-museum
* http://www.curie.fr/en/Curie-museum
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu