Kutná Hora, mincovna
Text dotazu
Stěhovaní Kutnohorské mincovny v období 30ti leté války.
Odpověď
Nejpodrobněji se kutnohorské mincovně věnuje spis:
LEMINGER, Emanuel. Královská mincovna v Kutné Hoře. 2.vyd. Kutná Hora : Kutna, 2003.
V textu se nám nepodařilo zmínku o stěhování mincovny nalézt. V kapitole Pád obce mincířův a pregéřův je pouze uvedena zmínka o dočasném uzavření mincovny:
"Po roce 1640 dokonce se vyskytl návrh, aby mince kutnohorská byla zrušena aspoň dočasně a stříbro, které tamější doly skýtaly, aby se dováželo každého měsíce do mince pražské. (...) soudíme, že přerušení se nestalo před rokem 1946 (...) Neumíme říci, jak dlouhou dobu mincíři a pragéři kutnohorští byli (proti své vůli) na zahálce, víme toliko, že teprve roku 1653 nejvyšší mincmistr Mikuláš z Schönfeldu se ujal Kutné Hory proti komoře české, která nechtěla již mince kutnohorské obnoviti (...)"
(LEMINGER, Emanuel. Královská mincovna v Kutné Hoře. 2.vyd. Kutná Hora : Kuttna, 2003.s.93)
Publikace věnovaná vývoji města doplňuje výše uvedenou zprávu o stavu mincovny o situaci v kutnohorském hornictví:
" Válka postihla velmi vážně kutnohorské hornictví. Můžeme říci, dokonala jeho zkázu. Roku 1625 dal Ferdinand II. souhlas k definitivnímu opuštění dolů na Staročeském pásmu, které již tehdy byly z větší části zatopeny. Místo někdejších dvou tisíc havířů a pracovníků jiných profesí, kteří ještě začátkem 17.století nalézali v hornictví zdroj své existence, jich v polovině 17.století živořilo jen několik desítek při paběrkování zbytků rud v dosud přístupných částech dolů. Hluboký úpadek pak pokračoval i nadále a snahy horního úřadu v Kutné Hoře o oživení báňského provozu narážely na nedostatek financí a pracovních sil."
(zdroj: Kutná Hora. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2000. s.152).
Je ovšem možné, že ještě před uzavřením mohla být mincovna přestěhována. V rámci možností služby Ptejte se knihovny jsme knihu Královská mincovna v Kutné Hoře pouze zběžně prolistovali. Doporučujeme Vám proto knihu podrobněji prostudovat.
Obrátit se můžete také na správu Vlašského dvora v Kutné Hoře:
http://www.kutnahora.cz/index.php?cid=76&sec=3 .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu