kůň sv. Václava, koně ve středověku
Text dotazu
Dobrý den, měl bych možná neobvyklý dotaz, leč s přátely o tom vedeme spor již měsíc. Tedy, byl kůň sv. Václava kůň či klisna? Obecně se ve středověku, a v boji celkově, používaly koně či klisny? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, samotný život knížete Václava je obestřen rouškou tajemství. Vše co o něm víme, pochází z pozdějších pramenů. V žádné níže zmíněné publikaci jsme zmínku o koni knížete Václava nenalezli. Legendy poukazují na to, že sv. Václav byl dobrým jezdcem. Patron české země bývá často zobrazován jako jezdec na koni, jako takový často doprovázen dvěma anděly. Nejznámějším ztvárněním jezdecké sochy sv. Václava je Myslbekova jezdecká socha na Václavském náměstí v Praze. V tomto případě je kůň svatého Václava hřebec.
Modelem pro sochu koně stál J.V.Myslbekovi sedmiletý černý vojenský hřebec Ardo. (http://www.rozhlas.cz/kraje/cesko/_galerie/1411889?type=image&pozice=1 ).
Ve středověku byl kůň velmi ceněným majetkem. Chovu koní je během středověku věnována značná pozornost, neboť kůň byl nepostradatelný ve vojenství, dopravě a lovu. Historii užití koně ve středověké společnosti popisuje kniha: DUŠEK, Jaromír.  Kůň ve službách člověka : (středověk). 1.vyd. [Jílové u Prahy] : Apros, 1995.
Při výběru vhodného koně pro lovecké, turnajové a vojenské účely záleželo především na vlastnostech a tělesné konstrukci koně. Z dochovaných zdrojů je zřejmé, že koně byli rozděleni podle jejich funkčního použití (koně váleční, koně pro turnaje, koně čeledě, koně kurýrní a tažní (selské do orby, dopravní) a dle lokality chovu.
Pro rytířské účely a v boji se užívali hřebci. Užití klisny jako rytířského koně se považovalo za rytířský přestupek. Zásadou bylo, aby rytíř měl hřebce. Lidové rčení na dané téma praví: "Chceš-li být šťastný v lásce, chovej hřebce, který je rychlý v závodě a statečný v boji".
Více se můžete o koních ve středověku dočíst v již zmíněné knize Jaromíra Duška.
Použitá literatura:
* DUŠEK, Jaromír.  Kůň ve službách člověka : (středověk). 1.vyd. [Jílové u Prahy] : Apros, 1995.
* OBRAZOVÁ, Pavla.Svatý kníže Václav : Maior Gloria. 1. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 1994.
* Svatý Václav a jeho odkaz v dějinách : (929-1999) : výstava ... k 1070. výročí úmrtí sv. Václava a závěru 2. tisíciletí křesťanské éry, Plzeň 1999. V Plzni : Západočeské muzeum, 1999.
*  Přemyslovci : budování českého státu. 1.vyd. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2009.
*  PIŤHA, Petr. Svatý kníže Václav. 1.vyd.  České Budějovice : Poustevník v nakl. Studio Gabreta, 2003.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 14:25
Kateřina Vránová píše:
Pondělí 11.06.2018 13:36
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se někde dochovalo jakou barvu měl kůň sv. Václava, byla jsem se synovcem v Praze a když jsem mu vyprávěla o sv. Václavovi tak se mě zeptal " jakou měl ten kůň barvu" na tuto otázku jsem mu nebyla schopna odpovědět.
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 12.06.2018 10:14
Dobrý den,
z odpovědi na dotaz výše vyplývá, že o koni sv. Václava se nedochovaly do dnešních dnů žádné zprávy. Tudíž ani barva koně není známá. Hřebec Ardo, který stál sochaři Myslbekovi modelem, byl černé barvy.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu