Kulturní transfer
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, jak je v literatuře definován pojem "kulturní transfer". Prosím také o typy, v jakých publikacích, článcích či internetových zdrojích mohu najít více informací. (Na začátku týdne již jsem jednou podobný dotaz položila, ale dodnes mi nedorazila žádná odpověď a v archivu dotazů se mi nepodařilo můj dotaz najít - proto píšu znovu.). Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Ač se zdá, že pojem "kulturní transfer" je běžně  používán, jeho konkrétní definici slovníky a encyklopedie neuvádějí. K Vašemu dotazu jsme prošli celou řadu knih věnovaných kulturní antropologii, médiím a kultuře. Z kontextu užití je zřejmé, že pojem je užíván ve smyslu kulturního přenosu, přenosu určitých kulturních hodnot.
kultura - soubor hodnot vytvořených tělesnou i duševní činností lidí a utvářejících lidskou společnost; soubor těchto hodnot v jisté vývojové etapě, civilizace; kulturní - týkající se kultury transfer  - přenos, přenesení, přesunutí, přenos schopností z jedné duševní oblasti do druhé, uplatnění naučeného obsahu, urč. způsobu chování v nové situaci
(Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1994. 647 s. ISBN 80-200-0493-9.
KRAUS, Jiří a kol. Akademický slovník cizích slov. 1. vyd. Praha: Academia, 1995. 2 sv. ISBN 80-200-0497-1.)
Jistou definici nabízí zahraniční článek:  The Impact of Cultural Transfer on Cross-cultural Communication, Asian Social Science, 2008, vol 4, no 7.  (dostupný zde: http://journal.ccsenet.org/index.php/ass/article/view/1384 )
Daný pojem může být užit v kontextu celé řady oborů (umění, hudba, filosofie, literatura aj.) Kapitolu s názvem "Kulturní oblasti a kulturní transfer" můžete nalézt v publikaci:
* Pavelka, Jiří. Kultura, média & literatura. Brno: Středoevropské centrum slovanských studií, SvN Regiony, 2004. 258 s. Pulsy. ISBN 80-86735-06-0.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační brány: http://www.jib.cz, články prostřednictvím databáze ANL : http://www.jib.cz  (a ANL+ : http://www.jib.cz ). využít též můžete oborovou bránu Sofia: http://sofia.jib.cz/
K danému tématu se vztahuje i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční monografie vztahující se k tématu můžete dohledat prostřednictvím katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu