kuchařky v NK
Text dotazu
Dobrý den, dovolujeme si Vás oslovit jako měsíčník pro kulturní život v místech a regionech Místní kultura, který vydává Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Posláním časopisu je přinášet informace o podmínkách pro existenci kultury od legislativy po konkrétní inspirativní příklady.
Redakce připravuje u příležitosti 15. výročí pro své věrné i nové čtenáře zvláštní přílohu - kuchařku krajových lidových receptů, doplněnou o zajímavosti související s tradičním kuchařským uměním. Pátráme po různých zajímavostech, hledáme adekvátní kulturní zařízení (např. muzea), osoby a zjišťujeme také, jaký vztah má organizace UNESCO k těmto tradičním lidovým hodnotám.
Obracíme se na Národní knihovnu ČR s dotazem po nejstarší kuchařské knize na našem území vůbec, případně v archivu NK. Pátráme po jakýchkoliv zajímavostech, které by se kuchařek, krajových, lidových tradičních receptů týkaly. Můžete nám zjistit, která kuchařka z fondu NK vykazuje statisticky největší počet výpůjček a jaká s českými recepty? Zajímala by nás jakákoliv další \"nej\" z oblasti kuchařských knih - nejobsáhlejší kuchařská kniha ...
Odpověď
Dobry den, v predmetovem katalogu jsem nasla nekolik kucharek, jejichz zaznamy Vam v priloze posilam. Jedna se o zaznamy ze stareho predmetoveho katalogu (do roku 1950) a v soucasne dobe, kdy je knihovna uzavrena, jsem nemohla overit, zda jsou knihy na miste a jsou tedy skutecne ve fondu NK CR.
V katalogu je i nekolik kucharek, kde nejsou v zaznamu uvedeny roky vydani, proto nemohu spolehlive rici, zda kucharky nejsou jeste starsi. Dva zaznamy v priloze jsou stazeny z jinych zdroju a sice z Manuscriptoria (Manuscriptorium - záznamy o starých tiscích. Jde o záznamy tzv. Knihopisu.
Zdrojová data poskytl jejich zpracovatel - Filozofický ústav Akademie věd ČR, Kabinet pro klasická studia.) a NKC (elektronicky katalog NK CR).
Zjistit cetnost vypujcek kucharek je problem. Pokud se jedna o kucharky pujcene elektronickym systemem, lze u nekterych zjistit mnozstvi vypujcek za posledni obdobi. U starych kucharek se ale evidence vypujcek neda vystopovat.
Knih s kucharskymi predpisy je ve fondu velke mnozstvi a zjistovat, ktera je nejrozsahlejsi, take neni jednoduche, prinejmensim udaj, ktery zjistime nebude 100%.
Vetsina kucharek obsahuje nejenom ceske recepty, ale i zahranicni.
Zajimave pro Vas by mohly byt napr. tyto dva tituly:
Česká kuchyně tradiční i dnešní, sváteční i všední / Juliana A. Fialová,
Květoslava Styblíková ; fot. Olga Davidová, Stanislav Němec. -- [1. vyd.].
--
Praha : Artia, 1983 (Martin : Tlač. SNP). -- 232 s. : barev. fot. ; 21 cm
100 a 1 krajových jídel / Antonín Nestával ; kresby Daniela Volfová-André ; obálka a graf. úprava Antonín Sládek. -- 1. vyd.. -- Praha : Merkur, 1985 (Most : SG). -- 89 s. : obr. ; 17 cm
Vzhledem k tomu, ze Narodni knihovna CR zpristupnuje svoje katalogy (naskenovane) i databaze (elektronicke katalogy) volne na svych webovych strankach (http://www.nkp.cz/ ), muzete si sama najit a prohlednout jednotlive zdroje.
Z hlediska statistickych udaju není NK ČR vhodnou instituci, domnivame se, nebot tituly kucharek ziskavame na zaklade prava povinneho vytisku a nepujcuji se mimo knihovnu, studuji se pouze prezencne ve studovnach. Doporucujeme kontaktovat napr. Mestskou knihovnu v Praze, ktera je typickou verejnou knihovnou ve smyslu absencnich vypujcek.
Doufam, ze jsme Vam poskytli informace, ktere Vam pomohou ve Vasem zameru.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2008 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu