I.A. Krylov
Text dotazu
Dobrý deň,
chcela by som sa dozvedieť niečo viac o I.A. Krylovovi.
Odpověď
Dobrý den,
Ivan Andrejevič Krylov se narodil v Moskvě 13.2.1769 v rodině chudého důstojníka.  Jeho otec se jmenoval Andrej Prochorovič Krylov. A byl poručíkem u orenburského dragounského pluku, nebyl ale šlechtic. Rodina nebyla příliš bohatá. Krylov se tedy učil údajně číst a psát doma u rodičů, základům některých věd a jazyků se naučil ve spřátelené rodině Lvově, společně s jejich dětmi. Roku 1778 zemřel otec I.A. Krylova a rodina zůstala bez finančního zajištění. A tak začal I.A. Krylov v osmi letech pracovat jako "podkancelista" u kaljaziňského nižšího zemského soudu a roku 1778 byl v téže hodnosti přeložen ke guberskému magistrátu do Tveru, kde sloužil jeho otec. U kaljažinského soudu ale Krylov pravděpodobně ve skutečnosti nikdy nepracoval, protože začal svou služební činnost vykonávat teprve po smrti otce. Po otci I.A. Krylova nezůstalo sice žádné velké hmotné dědictví, zůstalo však mnoho knih, které I.A. Krylov velice rád četl. V zimě roku 1782 si vzal Krylov měsíční dovolenou a odjel s matkou a bratrem do Petrohradu, kde se mu podařilo najít místo a tak se definitivně usadil v hlavním městě.  Nastoupil zde do duchovního úřadu, kde byl za dva měsíce povýšen  na "provinciálního tajemníka". V prvních letech nedostával plat a teprve v roce 1786 mu bylo určeno 90 rublů ročně. Není známo z čeho žil až do té doby s matkou a malým bratrem. Roku 1788 zemřela i matka I.A.Krylova a on se musel postarat o svého šestiletého bratra a nahradit mu otce. Jeho bratr ho tak až do stáří nazýval "milým tatínkem".
I.A.Krylov byl zastáncem osvícenství. Zajímal se i o filosofii. Patří mezi jedny z nejuznávanějších bajkařů Jeho literární kariéra začala v roce 1783, kdy prodal své první komedie. Z počátku se však setkával s malým úspěchem. Od roku 1812-1841 byl zaměstnán v knihovně nejprve jako asistent a později jako vedoucí oddělení ruské literatury. V roce 1811 byl přijat do Ruské akademie věd a dokonce už za svého života dostal zlatou medaili v roce 1823 a v roce 1838 byl uspořádán festival na oslavu výročí jeho prvního vydání a car mu zde udělil velkorysý důchod.
Více informací např. v knize I.A. Krylov život a dílo od N. Stěpanova, která byla i přeložena do češtiny. V této knize také najdete na stranách 327-332 soupis jeho děl.
Dále bychom Vám doporučili projít různé slovníky spisovatelů.
Zdroje:
* Stěpanov, Nikolaj Leonidovič. I.A. Krylov: Život a dílo. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1953. 337, [3] s. Postavy a dílo. Velká ř.; Sv. 6.
* Golubeva, Ol'ga Dmitrijevna. I.A. Krylov. Sankt-Peterburg: Rossijskaja nacional'naja biblioteka, 1997. 137 s. Dejateli Rossijskoj nacional'noj biblioteki. ISBN 5-7196-0966-0.
* Archipov, Vladimir Aleksandrovič. I.A. Krylov: Poezija narodnoj mudrosti. Moskva: Moskovskij rabočij, 1974. 287 s.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Andrejevi%C4%8D_Krylov
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu