Kronika česká Václava Hájka z Libočan
Text dotazu
Vážení, v uvedené publikaci vydané Odeonem, 1981 není celý text kroniky. Měl bych ale zájem o Hájkovo líčení událostí kolem r. 1241, za vpádu Mongolů do Polska a na Moravu. Je tato pasáž někde dostupná? Děkuji za vaše dosavadní velmi dobré služby a těším se, že i tentokrát mně poradíte.
Odpověď
Dobrý den, možnosti jsou víceméně dvě. Jednak vydání Hájkovy kroniky z r. 1819 je volně dostupné na portálu Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21153944. Tam bude asi obtížnější vyhledat konkrétní stránku, ale doporučujeme rejstřík vzadu v knize, a eventuálně zkusit fulltextové vyhledávání v systému Kramerius, pokud znáte konkrétní slova z příslušného textu (nemusí fungovat spolehlivě).
Dále existuje čtyřsvazkové vydání V. Flajšhanse z  let 1918 - 1933. To je dostupné v NK ČR ve studovně rukopisů a starých tisků (ve volném výběru).
Vaclava Hajka z Libocan Kronika Ceska. I, Uvod. R. 644-904. Doba pohanska / Podle orig. z r. 1541 vyd. V. Flajshans. -- Praha : Ces. Akademie pro vedy, slovesnost a umeni : Bursik a Kohout [distributor], 1918. -- 2 l., LXII s.,1 l., 368 s. : obr.
Vaclava Hajka z Libocan Kronika Ceska. 2, Zanik pohanstvi. R. 905-1100 / podle orig. z r. 1541 vyd. V. Flajshans. -- Praha : Ces. Akademie pro vedy, slovesnost a umeni : Bursik a Kohout [distributor], 1923. -- 1 l., 482 s. : obr. ; 18 cm
Vaclava Hajka z Libocan Kronika ceska. III, Cechy vevodske : r. 1101-1253 / podle originalu z r. 1541 vydal V. Flajshans. -- V Praze : Ceska akademie ved a umeni, 1929. -- 458 s. : il. ; 8
Vaclava Hajka z Libocan Kronika ceska. IV, Cechy kralovske r. 1254-1347 / podle originalu z roku 1541 vydal V. Flajshans. -- V Praze : Ceska akademie ved a umeni, 1933. -- 410 s. ; 8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 15:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu