Kronika česká Jana Bekovského z roku 1660
Text dotazu
Dobrý den,
v rámci svého bádání k diplomové práci jsem v katalogu knihovny jednoho hraběte narazila na knihu, kterou se mi nedaří dohledat. Kniha je tam zaznamenána takto: Kronika česká. Od Jana Bekovskyho (možná Bekavskyho) v Praze 1660. Nepodařilo se mi zjistit, o jakou kroniku ani autora by mělo jít, pro mou práci je to však důležité.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
na základě Vámi podaných informací jsme podrobnosti o kronice nenalezli. Jediné informace, které jsme získali, jsou o Janu Františku Beckovském a jeho kronice Poselkyně starých příběhů českých aneb kronika česká (v Praze, k roku 1700). Jedná se o Hájkovu kroniku českou, kterou autor přepracoval a rozšířil kvůli nedostupnosti kroniky původní.
Ve starších zdrojích je jeho jméno psáno ve tvaru Jan Bekovský např.: „R. 1658 se narodil v Havlíčkově Brodě český kronikář a vlastenec J. F. Bekovský.“  Zdroj: Volné Slovo: list československé strany národně socialistické. Olomouc: Župní výkonný výbor československé strany národně socialistické, 1946(188), s. 2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:41c27830-8764-11e3-bbb0-5ef3fc9bb22f.
Datem by kronika neodpovídala, ale je to nejbližší, co nám dostupné zdroje uvádějí. Obě části naskenované kroniky jsou dostupné v digitální knihovně Manuscriptorium viz https://new.manuscriptorium.com/apis/resolver-api/cs/catalog/default/detail/manuscriptorium%7CVMO___-VMO___K_16700_____09COVV1-cs. Nebo v digitální knihovně Kramerius viz BECKOVSKÝ, Jan. Poselkyně starých příběhův českých. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:969895e0-57f1-11dd-b363-000d606f5dc6.
V dalším pátrání doporučujeme obrátit se přímo na instituci, pod jejíž správu šlechtická knihovna patří (muzeum, archiv, památkový úřad, …) či na její oddělení rukopisů a starých tisků (příp. jejich katalogy a databáze).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2024 17:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu