Kristiánova legenda
Text dotazu
Dobrý den. Jaký měla Kristianova legenda vliv na pozdější autory? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, otázka vlivů Kristiánovy legendy na pozdější autory je složitějším problémem a její zodpovězení by zřejmě vyžadovalo odbornější znalostí v oblasti českých dějin a dějin české literatury. Bohužel, nepodařilo se nám v literatuře najit odpověď na Váš dotaz.
Dáme-li za pravdu teze o pravdivosti legendy (někteří badatele v čele s Josefem Dobrovským považují Kristiánovu legendu za falzum z 14. století), Kristiánův spis jistě ovlivnil Kosmovu kroniku. Rozšířený je názor, že Kristiánův text přemyslovské legendy posloužil Kosmovi za kostru vlastního vyprávění, kterou doplnil na základě literárních vzorů a vlastních fabulací.
Zda se také, že Kristiánova legenda měla vliv na tematiku Kosmovy kroniky - dle badatelů Kosmas výrazně navazuje na starší text, v němž jsou obsaženy informace o období od Bořivojova křtu do umučení sv. Václava.
Více o Kristiánově legendě se dočtete v následujících publikacích:
Třeštík, D.: Počátky Přemyslovců : vstup Čechů do dějin (530-935). Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997
Polanský, L. - Sláma, J. - Třeštík, D.(edd.): Přemyslovský stát kolem roku 1000 : na paměť knížete Boleslava II. (+ 7. února 999). Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000
Koelln, H.: Přemyslovská pověst v Kristiánově legendě a v Kosmově kronice. In: Bibliotheca Strahoviensis, 1996, č. 2, s. 111-122
Třeštík, D.: Bratrovrahův syn, mnich Kristián : Jiřímu Slámovi k sedmdesátinám. In: Dějiny a současnost, 1999, č. 6, s. 6-10
Tatíček, V.: Boleslavské atentáty : Atentát třetí : Případ Vojtěch a Kristiánova legenda. Praha: Propos, 2001
Můžete se také zkusit obrátit na odborníky, např. na Historický ústav Akademie věd ČR (http://www.hiu.cas.cz/, e-mail: bucharova@hiu.cas.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 11:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu