Kriminální rada Josef Mareš
Text dotazu
arkus Pape píše v knize A nikdo vám nebude věřit - dokument o koncentračním táboře Lety u Písku o karkus Pape píše v knize A nikdo vám nebude věřit - dokument o koncentračním táboře Lety u Písku o kriminálním radovi Josefu Marešovi (18. 3. 1891 - 11. 12. 1963), který podle něj byl významným policejním expertem na Romy a "Před válkou, během ní i po ní uveřejňoval rasistické články v odborných policejních časopisech.", uvádí ale pouze jeden v časopise Kriminalistika 6-7/1948. Mám proto tři dotazy:
- je možné dohledat články Josefa Mareše přes některou databázi? (zkoušel jsem ANL, leč neúspěšně) existuje nějaká sekundární literatura k této postavě?
- jaké dobové časopisy by bylo možné označit za "odborné policejní časopisy"?
- má Národní knihovna časopis Kriminalistika z roku 1948 (6-7/III), případně z předcházejících let? (hledal jsem jej přes databázi seriálů a našel jsem jen "Kriminalistika : časopis pro kriminalistickou teorii a praxi", od roku 1993, s tím, že v roce 1993 se jedná o ročník 26, což by znamenalo, že pokud se časopis nepřejmenoval nebo neměl přerušenou perioditu, pak se jednalo o jiný časopis než o ten, který vycházel v roce 1948.
Mockrát děkuji za jakoukoli pomoc.(18. 3. 1891 - 11. 12. 1963), který podle něj byl významným policejním expertem na Romy a "Před válkou, během ní i po ní uveřejňoval rasistické články v odborných policejních časopisech.", uvádí ale pouze jeden v časopise Kriminalistika 6-7/1948. Mám proto tři dotazy:
- má Národní knihovna časopis Kriminalistika z roku 1948 (6-7/III), případně z předcházejících let? (hledal jsem jej přes databázi seriálů a našel jsem jen "Kriminalistika : časopis pro kriminalistickou teorii a praxi", od roku 1993, s tím, že v roce 1993 se jedná o ročník 26, což by znamenalo, že pokud se časopis nepřejmenoval nebo neměl přerušenou periodicitu, pak se jednalo o jiný časopis než o ten, který vycházel v roce 1948.
Mockrát děkuji za jakoukoli pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
dohledat články vydané před rokem 1945 je velmi obtížné, neboť pro toto časové období neexistuje článková bibliografie, ta začala být v Národní knihovně ČR budována až po roce 1945. V Referenčním centru NK ČR  je po předchozí domluvě možné nahlédnout do výběrová článková bibliografie 1945 - 1952:http://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952 a tištěné výběrové článkové bibliografie 1953 - 1991:http://www.nkp.cz/sluzby/ccc-rejstriky
Fulltextově je též možné vyhledávat v již digitalizovaných dokumentech v rámci systému Kramerius:http://kramerius.nkp.cz
Sekundární literaturu k osobě policejního rady Josefa Mareše se nám bohužel nepodařilo nalézt. Více informací k dané osobě by mohly přinášet níže uvedené publikace o romském holokaustu:
* NEČAS, Ctibor. Andr'oda taboris: tragédie cikánských táborů v Letech a v Hodoníně. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1995. 163 s. ISBN 80-210-1092-4.
* Historikové a kauza Lety. Vyd. 1. Praha: Academia, 1999. 40 s., [34] s. faksim. ISBN 80-200-0748-2.
* NEČAS, Ctibor. Holocaust českých Romů. Vyd. 1. Praha: Prostor, 1999. 173 s., [32] s. obr. příl. ISBN 80-7260-022-2.
* HANZLÍKOVÁ, Renata. Lety: život za plotem. Nymburk: Vega-L, 2010. [16] s. ISBN 978-80-87275-18-4.
* POLANSKY, Paul. Tíživé mlčení: svědectví těch, kteří přežili Lety. Vyd. 1. Praha: G plus G, 1998. 253 s. ISBN 80-86103-13-7.
Další literatura a vhodné informační zdroje k tématu - vizhttp://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2013/literatura-k-tematu-koncentracni-tabor-v-hodonine-u-kunstatu
Před válkou vycházelo několik policejních časopisů. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy České republiky 1919-1945 uvádí mimo jiné následující:
(od: cca 30. léta - )
Bezpečnostní služba, Československý detektiv, Četnické listy, Četnický obzor, Četnický oznamovatel, Nový věstník československé stráže bezpečnosti, Policejní oznamovatel, Policejní rozhledy, Detektiv, Gendarmerieverordnungsblatt. Věstník četnictva, Časopis policie a četnictva Protektorátu Čechy a Morava, Stráž bezpečnosti, Věstník četnictva
Německy psané: Anordnungen der Generalkommandanten der uniformierten Protektoratspolizei,  Anordnungen für die uniformierte Protoratspolizei, Auszug aus der Sammlung der Gesetze und Verordnungen. Výbor ze Sbírky zákonů a nařízení důležitých pro službu četnictva,  Zeitschrift für die Protektorats-Polizei
Ověřit jejich dostupnost v českých knihovnách můžete prostřednictvím:
Databáze - Periodika vydávaná v českých zemích:https://aleph.mzk.cz/F/DLBXXF3Y9QLEVHVJFLCALTFCU1FI7RG3CHIDN291LVUFMLEDIQ-01965?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per
Souborného katalogu ČR - seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp bibliografie - KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3.
V Národní knihovně ČR:
Online katalog ČR- seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/nkcp Naskenované katalogy: Generální katalog I. a III.:http://katif.nkp.cz/
Časopis Kriminalistika vlastní dle níže uvedeného záznamu pouze Moravská zemská knihovna v Brně:https://aleph.mzk.cz:443/F?func=direct&doc_number=000040360&local_base=SBP01&format=999
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 16:07
Michal píše:
Neděle 03.09.2017 00:23
Jen malá poznámka, p. kriminální rada Josef Mareš napsal více článků o Romech, do časopisu Kriminalistika. Přečetl jsem všechny jeho články. Mohu proto s určitostí tvrdit, že o rasizmu nelze hovořit v žádném případě. P. Mareš pouze popisoval obecné vlastnosti Romů, charakterizoval jejich obyčeje, zvyky i jednání, a samozřejmě, především z hlediska trestné činnosti. To ale není rasizmus, v těchto odborných časopisech vychází vždy nějaké články o pachatelích trestné činnosti. To by pak každá redaktor musel být rasista na každou skupinu lidí, která páchá trestnou činnost.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu