křestní jména
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, jestli můžu pojmenovat svojí dcerku Josefína, zda je to povolená podoba ženského jména, nebo se musí podepisovat jako Josefa. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, statistiky užívaných jmen v České republice a knihy o jménech uvádějí jméno Josefína jako samostatnou variantu ženského jména Josefa, mužského Josef. Ke dni 9.5.2007 se v České republice podepisovalo jménem Josefína 440 žen.
Seznamy "povolených" jmen naleznete na každé matrice, doporučuje Vám proto ověřit možnost užití jména Josefína i zde.
Jak již bylo zmíněno, jméno Josefína (či i Josefina) je variantou mužského jména hebrejského původu. Znamená "on (bůh) přidá, rozhojní", označuje "toho, kdo bude pokračovat".  Svátek slaví Josefíny a Josefy stejný den jako Josefové, tedy 19.března.
Užité zdroje:
Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd.
Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-197-3.
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., 1992. ISBN 80-901204-3-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu