kresba města Rausnitz (Rousínov)
Text dotazu
Bedřich Bernard Werner vytvořil asi v roce 1710 - 1714 lavírovanou perokresbu města Rousínova, dříve Rausnitz. Podobných kreseb českých o moravských měst vytvořil údajně velké množství. Chtěl bych vědět, zda existuje nějaká publikace s těmito kresbami a jak bych mohl získat kvaltní elektronickou kopii kresby Rousínova.
Odpověď
Dobrý den, Bedřich Bernard Werner (či také Friedrich Bernhard Werner) vytvořil během svého života velké množství kreseb a rytin evropských, slezských, českých a moravských měst. Kresby a rytiny týkající se českých, moravských a slezských měst by se daly rozdělit do 11 souborů. Se všemi dosud známými soubory seznamuje čtenáře článek: KOZÁK, Jan; MŽYKOVÁ, Marie. F.B.Wernera ikonografická inventarizace Čech, Moravy a moravského Slezska. Umění. roč.35 (1987), č.4, s.289 - 303.
Článek nabízí také tabulku a mapu českých, moravských a slezských míst, které Werner ve svých kresbách a rytinách zachytil. V seznamu figuruje i město Rousínov. Dle údajů zde uvedených by se kresba měla nacházet v Topografii Čech a Moravy. Dané dílo se ovšem do dnešních dnů nedochovalo.
Původně bylo, jako většina ostatních děl tohoto umělce, uloženo ve Vratislavi, konkrétně v Městské knihovně ve Vratislavi, kde ovšem došlo ke konci 2.sv.války k jeho zničení. Naštěstí byly ještě před zničením kresby fotograficky zdokumentovány, a to dokonce dvakrát, v roce 1932 a 1942. Do dnešních dnů se tedy dochovalo 107 folií, na kterých je přibližně 273 umělcových kreseb. Obě fotografické řady by měly být uloženy v Národním památkovém ústavu: http://spuhmp.sweb.cz/spuhmp. Dle článku z roku 1987 měl tzv.Štecův archiv fotografií Wernerových prací invent.čísla 46.726 - 46.832, fotografie B.Končinského invent.čísla 26.111 - 26.223.
Veduta města Rousínova by měla být na fólii č.82.
Na možnosti pořízení kopie obrázku města Rousínova se prosím domluvte přímo s pracovníky Národního památkového ústavu.
Další informace o životě a díle umělce B.B.Wernera (či F.B.Wernera) naleznete v následujích článcích:
* KOZÁK, Jan; MŽYKOVÁ, Marie. F.B.Wernera ikonografická inventarizace Čech, Moravy a moravského Slezska. Umění. roč.35, č.4, s.289 - 303.
* WIECEK, Adam. Česká města v kresbách B.B.Wernera. Časopis Slezského musea.
Series -B, roč.6, č.1, s.1 - 45.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu