Křemílek a Vochomůrka
Text dotazu
Ráda bych se zeptala, zda nevíte něco o díle Křemílek a Vochomůrka od Václava Čtvrtka. Zajímá mě zejména dílo Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Zkoušela jsem najít nějaké informace, ale bohužel se mi to nepodařilo. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Pohádky z pařezové chaloupky autora Václava Čtvrtka (vlastním jménem Václava Cafourka), výtvarníka Zdeňka Smetany jsou pohádky o dvou lesních skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi, zpracovaného autory knižně i pro dětské vysílání Čs. televize.
Jako seriál animovaných Večerníčků byly uváděny s hudbou Jaroslava Celby a namluvené Jiřinou Bohdalovou. Příběhy byly též upraveny jako loutková pohádka P.Slunečkem. Samostatně též byly vydány zvukové záznamy pohádek, namluvené Vlastimilem Brodským a Jiřinou Bohdalovou.
První vydání Pohádek z mechu a kapradí vyšlo v roce 1974, poslední v roce 2004.Knižka byla přeložena též do polštiny.
Václav Čtvrtek
se narodil 4.4.1911 v Praze, zemřel 6.11.1976 v Praze. Je uváděn jako prozaik, autor pohádek, rozhlasových a filmových her pro děti a mládež, prózy pro dospělé.
Zasíláme Vám internetové odkazy, kde se dočtete podrobněji o životě i dílech tohoto autora :
http://svet-literatury.wz.cz/autori/ctvrtek.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_%C4%8Ctvrtek
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 09:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu