kredibilita a reliabilita
Text dotazu
Dobrý den, se spolužáky se připravuji k testu k základním pojmům psychologie a nejsme si jisti, zdali hodnověrnost psychologických testů udává kredibilita nebo reliabilita?
Odpověď
Dobrý den,
obě slova mají význam určité hodnověrnosti či důvěryhodnosti. Každá se ale využívá v trochu jiné souvislosti. Ve vašem případě by měla být užita spíše reliabilita = spolehlivost metody (techniky) užité k určitému šetření. Zatímco kredibilita je důvěryhodnost např. ve smyslu "dobrý zvuk" (např. státu apod.) (Klimeš, Lumír. Slovník cizích slov. Praha : Statní pedagogické nakladatelství, n. p. 1998. ISBN 80-04-26710-6.)
"Reliabilita- výraz, vztahující se k přesnosti, stálosti, spolehlivosti a hodnověrnosti empirických zjištění, zejména testu jako nástroje měření. ..." (Geist, Bohumil. Psychologický slovník. 2. vyd. Praha: Vodnář, ©2000. 425 s. ISBN 80-86226-07-7.)
Použité zdroje:
* Klimeš, Lumír. Slovník cizích slov. Praha : Statní pedagogické nakladatelství, n. p. 1998. ISBN 80-04-26710-6.
* Geist, Bohumil. Psychologický slovník. 2. vyd. Praha: Vodnář, ©2000. 425 s. ISBN 80-86226-07-7.
Další použitelné zdroje:
* http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kredibilita
* http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/reliabilita
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2015 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu