Kramerius, dostupnost titulů
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s ještě jedním dotazem, ohledně dostupnosti dvou pramenů na stránkách Kramerius:
V. Laskavec - Jinoch a jeho poměr k dívce, čili, Umění, kterak jinoch může zalíbiti se mladým dámám a tím co nejdříve oženiti se za ženu s nejlepšími vlastnostmi. Jilemnice, 1890.
http://kramerius.nkp.cz/[…]/MShowMonograph.do?id=19072
Emil Slušný - Dvorný společník, spolehlivý průvodce pro dámy i pány společností i životem. Telč, 1900.
http://kramerius.nkp.cz/[…]/MShowMonograph.do?id=18413
U obou dokumentů se pdf soubor sice vytvoří, ale stránky jsou prázdné a objevuje se na nich toto oznámení:
V souladu se zákonem c. 121/2000 Sb. (autorský zákon) mohou být některé dokumenty zobrazeny pouze v prostorách Národní knihovny CR.
Je nějaká možnost, jak dokumenty z domova zobrazit?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
hranice pro veřejné prohlížení monografií v digitální knihovně Kramerius je stanovena rokem 1880 (pro periodika je to rok 1890), tzn. dokumenty starší tohoto roku jsou volně dostupné pro veřejné prohlížení; všechny novější dokumenty je možné prohlížet pouze na vybraných počítačích v Národní knihovně ČR (např. počítače v Referenčním centru). Tyto dokumenty, které jsou k nahlížení pouze v NK ČR, je možné si v knihovně také vytisknout. Tato hranice byla stanovena s ohledem na dodržování autorských práv dle zákona 121/2000 Sb.
Uvedené dokumenty mají rok vydání 1890 a 1900, tzn. patří do kategorie dokumentů, jejichž plné texty nejsou veřejně dostupné.
Informace o přístupu k plným textům v digitální knihovně Kramerius naleznete na adrese http://kramerius.nkp.cz. Zde je zároveň dostupný formulář pro objednání kopií v případě, že byste se se nemohla osobně dostavit do NK ČR (formulář viz http://www.nkp.cz/sluzby/formulare/kramerius-objednavka).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu