Krameriovy a Schönfeldovy noviny
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila informace o Krameriových a Schönfeldských novinách. Ráda bych si stáhla všechny digitalizované tisky pro jejich analýzu v rámci mé disertační práce. Je možnost přijít do NK s diskem a někde je hromadně stáhnout?
Dále bych ráda věděla, zda-li čísla, která nejsou digitalizovaná (např. první ročník Kr. novin či léta 1806-1810 a většina čísel Sch. novin) jsou někde uložená fyzicky ke studiu a neproběhla ještě u nich digitalizace, či se nezachovaly vůbec.
Velice Vám děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
na internetové  adrese http://www.kramerius.nkp.cz  jsou Krameriovy i Schönfeldovy noviny  volně přístupné, noviny chráněné dle Autorského zákona jsou až od roku 1891 dodnes.
Z této adresy do nich můžete kdykoli a kdekoli nahlédnout, případně si je vytisknout anebo stáhnout  na disk nejenom v Národní knihovně. Pokud byste přišla k nám do studovny Referenčního centra, je zapotřebí požádat službu o posazení k počítači, který umožňuje stahování a ukládání. Vypalování na CD ve studovně není možné.
Přehled o číslech novin, která nejsou převedena do Krameria, naleznete na adrese http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC. Jedná se o exempláře uložené v Národním konzervačním fondu. Pokud by některá čísla/roky chyběly, Národní knihovna je ve svém fondu nemá. Periodika z NKF jsou dostupná v papírové podobě ve studovně depozitáře Hostivař anebo Vám z nich můžeme na objednávku zhotovit papírové kopie.
Papírové noviny mají k dispozici také v knihovně Národního muzea -"zámečku", http://www.nm.cz/Knihovna-nm/Oddeleni-KNM/Oddeleni-casopisu-Knihovny-Narodniho-muzea/.
V depozitářích v " zámečku" je uložena téměř úplná konzervační sbírka bohemikálních periodik, tj. novin a časopisů i jiných, nejméně dvakrát do roka vycházejících tisků, které byly a jsou vydávány na území Čech, Moravy, Slezska.
Další knihovny, které mají k dispozici zdigitalizováná periodika, naleznete na adrese http://www.registrdigitalizace.cz/rdcz/.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu