Královna Viktorie a možný křestní poměr ke svaté Viktorii
Text dotazu
Lze zjistit, jestli britská královna Viktorie (vládnoucí 1837-1901) byla pokřtěna podle některé určité světice jménem Viktorie jako patronky, tedy i s přiřazeným určitým dnem? Je známo, že ji pojmenovali Viktorie po její matce, tedy Viktorii Sasko-Kobursko-Saalfeldské, tak by se k tomu možná dalo dopátrat spíše u této. Zřejmě též záleží na zvyklostech v anglikánské církvi. Je více světic tohoto jména. Nabízí se svatá Viktorie z Tivoli čili Tiburu, mučednictví roku 250, svátek 23. prosince či 10. července. Z dalších svatých z doby římské by byly svatá Viktorie z Albitiny se svátkem 11. února a svatá
Viktorie z Cordoby se svátkem 17. listopadu, obě se staly mučednicemi roku
304. Takže by mě zajímalo, zda pozdější královnu Viktorii pokřtili podle
některé ze světic. Je asi obtížné toto zjistit, jestli vůbec se o tom někde
najde údaj. V případě, že se nenajde, tak postačí aspoň indicie, kde by bylo
možné pátrat. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Vaše otázka je velmi obtížná pro vyhledávání, její ověření si bude vyžadovat četbu / prohlédnutí mnoha materiálů, především v angličtině (a ani zdlouhavé vyhledávání opravdu nemusí vést k úspěchu).
Volně na webu, kde jste, předpokládám, již pátral, se většinou opakuje jen informace, že jméno získala po své matce, např.
http://wiki.answers.com/Q/How_did_Queen_Victoria_get_her_name
Queen Victoria was named after two people. She was not named until her baptism because people could not agree on one.
Her father had several ideas about what her name could be (Charlotte,
Elizabeth) but his brother King George IV vetoed them. He then consented for her to be named Alexandrina Victoria after her god-father Czar Alexander of Russia and her mother Duchess Victoria of Kent.
Read more:
http://wiki.answers.com/Q/How_did_Queen_Victoria_get_her_name#ixzz1gParWCX2
O královně Viktorii a její matce je zpracován podrobný článek na Wikipedii, včetně odkazů na různé zdroje http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Victoria
http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Victoria_of_Saxe-Coburg-Saalfeld
Není v silách této služby (a ani to není jejím posláním) číst všechny odkazy a texty a hledat tuto informaci.
Kromě vyhledávání na webu doporučujeme také knihy k tématu, např. v NK ČR vlastní Hibbert, Christopher. Queen Victoria: a personal history. New York: Basic Books, c2000. xviii, 557 s., [32] s. obr. příl. ISBN 0-465-06761-1.
Plowden, Alison. The young Victoria. New ed. 1st pub. Stroud: Sutton, 2000.
230 s., [8] s. obr. příl. ISBN 0-7509-2574-4.
Feuchtwanger, E. J. Englands deutsches Königshaus: von Coburg nach Windsor.
Berlin: Duncker & Humblot, 2010. 276 s., [16] s. obr. příl. ISBN
978-3-428-12898-3
a samozřejmě také, pokud ještě nemáte ověřené, vyšlé české překlady.
Naše knihovna jako mnohé knihovny má k dispozici i plnotextové zahraniční zdroje, kde je možné vyhledat, zda nebyla publikována nějaká odborná studie / odborný článek k tématu. Zkuste prosím vyhledávání pomocí rozhraní EDS - viz nabídka naší knihovny, kdy i jako neregistrovaný uživatel máte částečný přístup http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Aktualni_zkusebni_pristupy&submenu3=
166 . Další variantou, jak hledat odborné studie, je využít rozhraní Google Scholar, který vyhledává v různých databázích, repozitářích atd.
http://scholar.google.cz/
Případně jako jednu z možností doporučujeme obrátit se s dotazem na British Library - http://www.bl.uk/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2012 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu