král Hormidor
Text dotazu
Hledám informace o králi Hormidorovi. Údajně - v roce 799 - bylo proti němu vedeno tažení. Mělo by jít o české dějiny, i když král nemusí být \"náš\". Děkuji za odpověď.
Odpověď
Kral Hormidor by moravsky kral, udajne pochovan na Spilberku /viz ukazka z webovych stranek mesta Mezirici/. Heslo Hormidor se nachazi i v predmetovych heslech u knihy
BÍLÝ, Jiří L., Moravští panovníci v 6. a 13. století / Jiří L. Bílý. -- Nitra : Spolok Moravanov na Slovensku, 1996. -- 742 s. : ilustr.
-- Medailony moravských panovníků se stručným chronologickým přehledem jednotlivých biografických faktů, citacemi pramenů a vysvětlivkami dějiny - panovníci - životopisy - Morava - 6. stol. 7. stol. - 8. stol. - 9. stol. - 10. stol. - 11. stol. - 12. stol. - 13. stol. - Sámo - Moravod - Svatoš - Samoslav - Hormidor - Mojmír I. - Mojmír II. - Pribina - Rostislav Svatý - Slavomír - Svatopluk I. Veliký - Salan - Bezprym - Bořivoj - Mojmír III. - Svatopluk II. - Svatoboh - Olgus - Boleslav Chrabrý - Oldřich - Břetislav I. - Spytihněv II. - Vratislav I. - Ota I. Olomoucký - Boleslav - Eufemie - Konrád I. Brněnský - Oldřich I. Brněnský - Litold I. Znojemský - Svatopluk I. Olomoucký - Bořivoj - Soběslav - Ota II. Olomoucký - Vladislav - Václav I. Jindřich Olomoucký - Lipolt I. - Vladislav I. - Ota III. Dětleb Olomoucký - Vratislav II. Brněnský - Konrád II. Znojemský - Jindřich - Břetislav Jindřich - Vladislav - Bedřich Oldřich - Václav II. - Vladimír I. Olomoucký - Břetislav II. Olomoucký - Spytihněv I. Brněnský - Svatopluk II. Brněnský - Konrád II. Ota Znojemský - Přemysl I. - Vladislav I. Jindřich - Vladislav II. Přemysl II. - Václav - Vladislav III. - Přemysl III. Otakar - Rudolf Habsburský - Václav I.
Václav II.
943.7 : 929 ISBN 80-967666-9-4
Podle dostupnych zdroju kniha ve fondu Narodni knihovny CR neni, souborny katalog uvadi exemplare ve dvou moravskych knihovnach /Vedecka knihovna v Olomouci OLA001 sign. 1-100.859 a Moravskoslezska vedecka knihovna v Ostrave OSA001 sign. G 240.696/
Autor knihy:
Bílý, Jiří Libor, 1952-
Narozen 1952. JUDr., vysokoškolký pedagog v oboru teorie práva, právních dějin, práce z oboru právní archeolgoie, moravské historie a pomocných věd historických.
Webove stranky mesta Mezirici:
http://www.mestovm.cz/www.mestovm.cz/html-cz/index.full.php?XKATSOR=6&NUM=10&CNT=1&ASRT=0
Můžeme tedy uvést, že meziříčský hrad je prastarý. J.A. Komenský ve svém spise "De antiquis Moraviae regibus", jež se nedochovalo, řadí jej mezi nejstarší v zemi. Dle ústního podání sahá jeho založení do doby před Kristem. V té době prý pobíjel tesař střechu hradu. Ukončil práci, zarazil sekeru do krovu a náhle se zatmělo slunce. "Stalo se něco velikého," pravil tesař. Skutečně, právě v té chvíli zemřel na kříži Ježíš Kristus.
Na místě nynějšího zámku stával prý hrad Marburg (Marobudum), vystavěný králem Markomanů. Marburg byl vypálen hunským králem Attilou. Obnovil jej roku 638 Samo a nazval Samohradem. Sídlily zde jeho manželky. Stará lípa v zámeckém parku, nazývaná též "Sámova", je prý potomkem lípy, která Sáma pamatovala. Rovněž prý tu zemřel 9. moravský král Hormidor a odtud byl odvezen na Špilberk, kde byl pochován.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 07:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu