Krajské deníky KSČ
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda by bylo možné dohledat jaké vycházely krajské deníky KSČ do roku 1989.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
tituly jednotlivých deníků se mohlo mezi lety 1948 - 1989 částečně proměňovat. Povětšinou ovšem k velkému střídání titulů v daném období nedocházelo.
Pro představu uvádíme krajské deníky, které uvádí Katalog novin a časopisů z roku 1973:
* Večerní Praha. List všech Pražanů
* Svoboda. Deník Pražského kraje
* Jihočeská pravda. Deník krajského výboru KSČ v Českých Budějovicích
* Pravda. Deník krajského výboru KSČ v Plzni
* Pochodeň. Deník krajského výboru KSČ v Hradci Králové
* Průboj. Deník krajského výboru KSČ v Ústí n. Labem
* Rovnost. Deník krajského výboru KSČ v Brně
* Brněnský večerník. Vydává MV KSČ v Brně
* Nová svoboda. Deník krajského výboru KSČ v Ostravě
* Ostravský večerník. Vydává MV KSČ a MNV v Ostravě
* Hlas L´udu. Orgán Západoslovenského KV KSS v Bratislavě
* Smer. Orgán Středoslovenského KV KSS v Banskej Bystrici
* Východoslovenské noviny. Orgán Východoslovenského KV KSS v Košicích
* Večer. Vydává MV a MsNV v Košicích
Pokud by Vás zajímala další periodika, která vycházela v jednotlivých krajích či celém Československu, můžete zkusit dohledat následující řady bibliografií periodik:
Jedná se o řadu "Bibliografie periodik v českých krajích":
Např:
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. Bibliografie periodik Jihomoravského kraje 1945-1965. 1. vyd. Brno: Univ. knihovna, 1975. 398, [2] s. Bibliografie a prameny k vývoji Moravy; sv. 2.
* KUBÍČEK, Jaromír a RIEDL, Mirko. Bibliografie periodik Jihomoravského kraje 1966-1985. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost, 1990. 430 s. Bibliografie a prameny k vývoji Moravy; 19. ISBN 80-85048-08-6.
* KAŇKA, Vladimír, ed. Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963. Severomoravský kraj. Praha: St. knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1963. 71 s. a řada dalších:
Další kraje - viz Souborný katalog ČR -  heslo: "bibliografie periodik" (https://aleph.nkp.cz/cze/skc
Další řadou článkových bibliografií jsou "soupisy periodik" v jednotlivých krajích:
Např.
* LUKEŠOVÁ, Hana, ed., VACOVÁ, Marie, ed. a HOUFKOVÁ, Helena, ed. Soupis periodik vycházejících v okrese Ústí nad Labem v letech 1945-1990. Ústí nad Labem: Státní vědecká knihovna, 1997. 113 s. ISBN 80-7055-053-8.
* ŠIMKOVÁ, Marie. Soupis periodik východních Čech 1986 - 1990. Hradec Králové: Státní vědecká knihovna, 1994. 149 s. Publikace Státní vědecké knihovny Hradec Králové. Bibliografické soupisy. ISBN 80-7052-026-4.
* LABUŤOVÁ, Jindřiška a VORLOVÁ, Dana. Soupis periodik Východočeského kraje 1966 - 1985. 1. vyd. Hradec Králové: Státní vědecká knihovna, 1994. 226 s. Publikace Státní vědecké knihovny Hradec Králové. Bibliografické soupisy. ISBN 80-7052-025-6.
* DVOŘÁKOVÁ, Ludmila, ed. a kol. Soupis periodik Středočeského kraje 1986-1990. Kladno: Státní vědecká knihovna, 1993. 266 s. Edice SVK Kladno. Bibliografie. Velká řada; 121. ISBN 80-85191-08-3.
* DVOŘÁKOVÁ, Ludmila et al. Soupis periodik Středočeského kraje 1966-1985. Kladno: Státní vědecká knihovna, 1991. 348 s. Edice Státní vědecké knihovny Kladno. Bibliografie. Velká řada. ISBN 80-85191-01-6.
* HÁLOVÁ, Marie a SEDLÁKOVÁ, Marcela. Soupis periodik Západočeského kraje 1966-1985. Plzeň: Státní vědecká knihovna Plzeň, 1991. 213 s. Bibliografie společenských věd. ISBN 80-85093-08-1.
* VYSOKÁ, Ludmila. Soupis periodik vydávaných v Plzni 1835-1974. Plzeň: Státní vědecká knihovna, 1983. 92 s.
Další - viz Souborný katalog ČR -  heslo: "soupis periodik" (https://aleph.nkp.cz/cze/skc  )
Obecně pro celou republiku vycházel až do počátku 80. let bibliografický katalog novin a časopisů a Katalog novin a časopisů  - v Souborném katalogu ČR  (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) můžete tyto řady hledat pod názvy:
* Bibliografický katalog ČSR. Česká kniha. Zvláštní sešit, Noviny a časopisy v českých krajích ... V Praze: Národní knihovna, [1953]-1959.
* Bibliografický katalog ČSSR. Zvláštní sešit, České knihy. Noviny a časopisy v českých krajích ... V Praze: Státní knihovna ČSSR, 1961-1981.
* Katalog novin a časopisů ... Poštovní novinová služba. Praha: Ediční a propagační středisko spojů, [1954-1974?].
Při vyhledávání můžete taktéž použít databázi Moravské zemské knihovny v Brně s názvem Periodika vydávaná v českých zemích: https://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per , popřípadě Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc   (pro vyhledávání vhodných bibliografií novin a časopisů) či Souborný katalog ČR - seriály (pro vyhledávání a ověřování dostupnosti již konkrétních titulů): https://aleph.nkp.cz/cze/skcp
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2019 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu