krajky - Smolková
Text dotazu
Smolková Marie A Bíbová Regina, Krajky a krajkářství lidu slovanského v Čechách, na Moravě, ve Slezku a uh. Slovensku. Praha, vl. nákl. 1908.48 s, obr. příl. 64:1553 640316 Je 12
Dobrý den, zpracovávám podklady pro bakalářskou práci a potřebovala bych zjistit z jakých pramenů tato autorka čerpala či vycházela při interpretaci. (vyznačím v závorkou v textu).
odd. IV, Sedlice u Blatné, str. 33
První zmínka o zdejším krajkářství nachází se, jak již řečeno v starém v starém (spise pojednávajícím o kraji práchešnkém, do jehož obvodu Sedlice přináležela). ...
Jakého druhu se tu krajky hotovily, nevíme, Většina krajek přišla mnohými požáry k zničení, jiné zvětšily a rozpadly se tak, že kromě několika málo (list XXVIII.,XXXV., čís.8)... Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den, pramen, ze ktereho M.Smolkova a R.Bibova cituji, je podle naseho nazoru uveden na strane 29:
"... nebot dle jiste stare knihy, chovane v archivu sedlickem, v niz popisuje se byvaly prachensky kraj, hotovily se krajky v Sedlici a okoli v XVI. stol."
Dale je zde v poznamce uvedeno: "Za zpravu vdecime panu Josefu Blahovi, spravci skoly v Starem Smolivci". Vice udaju, ktere by tento pramen identifikovaly, jsme v knize nenalezli.
Obdobna zminka se objevuje napr. i v knize "Jihoceske rucni krajkarstvi", autor vsak mezi pouzitou  literaturou zminuje i knihu M.Smolkove a R.Bibove:
"Jihoceske  krajkarstvi patri mezi nejstarsi, jichz puvod zustava neznam.
Jiz v XV. stoleti deje se zminka o nem v knize o kraji prachenskem."
"Kdy bylo krajkarstvi v miste [tj. v. Sedlici] zavedeno, neni znamo. Prave o nem cini se zminka v nemecke knize  o kraji prachenskem z XV. stoleti, cimz potvrzuje se plne domnenka, ze prave nase krajkarstvi je puvodni slovanske, vychodni."
* DRIZA, A. Jihoceske rucni krajkarstvi. V Praze : Jihoceske nakladatelske a vydavatelske druzstvo "Dedictvi Husovo", 1925. s. 6, 12.
Publikace "Rucni krajka v ceskych zemich" povazuje povazuje pramen M.Smolkove a R.Bibove za neovereny:
"Zvlastni misto patri Sedlici u Blatne. Prvni zminky o krajkarstvi patri prvni polovine 18.stoleti. Za Ludmily, hrabenky Cerninove, patrilo palickovani k panske robote... Bibova a Smolkova jmenuji "jistou starou knihu, chovanou v archivu sedlickem", v niz se popisuje prachensky kroj 16.stoleti, podle nehoz se v teto dobe zde vyrabeji krajky. Zel je to zprava z ustniho podarni, ktera nebyla zatim overena."
* Studie o lidove umelecke vyrobe. 7. Rucni krajka v ceskych zemich. Praha :
Cesky svaz vyrobnich druzstev, 1976. s. 54.
V knize "Krajkarstvi" je u Sedlice uvadena nejstarsi zprava z 1.poloviny 18.stoleti, kdy se krajkarstvi rozvinulo pod patronaci hrabenky Ludmily Cerninove. Dale je zde uvedeno, ze na Sumave je krajkarstvi dolozeno jiz v 16. stoleti. Nejstarsim pisemnym dokladem je list cisare Rudolfa II. z r.
1587, jimz se povoluje usazeni ruznych remeslniku vcetne krajkaru ve meste Hostouni na Domazlicku. Unikatnim, presne datovanym dokladem mistni krajkarske vyroby je nalez odevu s lnenymi mnohoparovymi krajkami z prelomu 17. a 18. stoleti, ktery patril hrabence Kocove z Dobrse a byl objeven v rodinne hrobce pod nyrskym kostelem.
* VONDRUSKOVA, Alena; PROSKOVA, Iva. Krajkarstvi. Praha : Grada Publishing, 2004. s. 66. ISBN 80-247-0670-9.
V puvodnim textu M.Smolkove a R.Bibove bohuzel neni "archiv sedlicky" blize specifikovan a z formulace ani nevyplyva, ze by autorky knihy osobne videly ci zkoumaly. Ve Statnim okresnim archivu Strakonice
(http://www.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1ei) je ulozen Archiv mesta Sedlice, ktery obsahuje dokumenty z let 1539-1945(1961), dale fond Cechy Sedlice (1699-1864). Blizsi popis fondu naleznete v databazi Archivni fondy a sbirky v Ceske republice (http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php), do pole  Misto vzniku fondu staci zadat Sedlice. Pokud tato kniha existuje, mohla by byt ulozena i ve Statnim oblastnim archivu v Treboni
(http://www.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1a) nebo v Narodnim archivu (http://www.nacr.cz/).  Doporucili bychom Vam obratit se s dotazem na existenci takoveto knihy krome vyse uvedenych archivu  i na  mesto Sedlice
(http://www.mestosedlice.cz/mestsky_urad.htm) a na Krajkarskou skolu v Sedlici (http://www.krajky-sedlice.cz/).
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 11:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu