Kozinovo zvolání "Lomikare, Lomikare do roka a do dne"
Text dotazu
Dobrý den,
našla jsem informaci, že Jan Sladký Koziny byl popraven 28.11.1695 a že vyzval Lomikara na boží soud. Na základní škole jsme se učili, že Lomikar zemřel do roka a do dne tedy 28.11.1696. Doma se dohadujeme, jak to vlastně bylo. Na internetu je dostupný údaj, že Lomikar zemřel 2.11.1696. Jak to tedy opravdu bylo? Zemřel Lomikar 28 nebo již 2.11.1696?
Odpověď
Dobry den,
povest o Lomikarovi je zpracovana napr. ve znamem romanu Aloise Jiraska Psohlavci, ale i v jinych dílech nasich autoru (B. Nemcova, J.S.Baar aj.).
Poprava vudce rebelii na Chodsku v 17. stoleti Jana Sladkeho Koziny je popsana i v nekolika kronikach, vcetne jeho znameho zvolani:
"Lomikare, Lomikare, do roka a do dne zvu tě na Boží súd." Lomikar skutečně po roce zemřel na mrtvici, zrovna ve chvíli, kdy se na hostině posmíval nenaplnenym Kozinovým prorockým slovům.
Bohuzel i v nam dostupnych tistenych zdrojich se udaje o datu a okolnostech smrti trhanovskeho pana Volfa Maxmiliana Lammingera z Albenreuthu, proslule znameho jako Lomikara, lisi. Nemuzeme tedy rici, ktery zdroj ma pravdu.
V knize MAUR, Eduard. Kozina a Lomikar. Praha: Melantrich, 1989. Samostatna pril. Svobodneho slova Slovo k historii, c.20. je uverejnen rodokmen rodu Lammingeru v 17. stoleti, z ktereho vyplyva nasledujici:
Volf Maxmilian * 23.11.1634
+ 2.11.1696
...
+ (datum umrti (pohrbu)
Vzhledem k tomu, ze vetsina pramenu uvadi bud 2.11. nebo do roka a do dne (Kozina byl podle pramenu popraven 28.11.), je zrejme, ze Lomikar zemrel v listopadu 1696. Pokud byste potrebovala podrobnejsi informace, doporucuji k precteni vyse zminenou knihu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2009 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu