Kostnice v Sedlci u Kutné Hory
Text dotazu
Byly do Kostnice v Sedlci u Kutné Hory umisťovány i ostatky obětí poslední morové epidemie z let 1713-14? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
V nám dostupných zdrojích a materiálech jsme nenašli informaci, že by k pohřbívání při této epidemii do kostnice docházelo. Z několika zdrojů shodně vyplývá, že kostnice vznikla primárně při rušení starého hřbitova v okolí kostela Všech svatých na konci 15. století, žádné další přímé zmínky o pohřbívání v 16. století a později jsme bohužel nenalezli.
Pro další informace doporučujeme k prostudování následující zdroje:
HOUŠKOVÁ, Daniela. Řád cisterciáků v českých zemích ve středověku: sborník vydaný k 850. výročí založení kláštera v Plasech. Praha: Unicornis, 1994. s. 43. ISBN 80-901587-1-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:660606a0-b8d3-11e6-8028-001018b5eb5c
LOMNIČKOVÁ, Radka a Ústav dějin křesťanského umění. Sedlec: historie, architektura a umělecká tvorba sedleckého kláštera ve středoevropském kontextu kolem roku 1300 a 1700. Praha: Togga, 2009. s. [1a]. ISBN 978-80-87258-22-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9e9ad180-42ce-11e4-a450-5ef3fc9bb22f
POCHE, Emanuel (red.). Umělecké památky Čech 3. Praha: Academia, 1980. S. 300–303.
*https://www.sedlec.info/kostnice/historie/
*https://www.turistika.cz/mista/hrbitovni-kostel-vsech-svatych-s-kostnici-v-sedlci-u-kutne-hory/detail
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2021 03:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu