kostel v Pravoníně
Text dotazu
Dobrý den! Nevím, kde zjistit (jaké archiválie, ve kterém archívu, nebo
literatura), kdo je pohřben v kostele v obci Pravonín. Návštěva přímo v obci
v tomto směru nepomohla. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v literatuře, kterou jsme k tomuto tématu prošli, je kostel v obci Pravonín zmiňován jen velmi zběžně. Ovšem zmínku o hrobech v kostele sv.Jana Křtitele přináší Zpravodaj Obecního úřadu Pravonín, č.3. V článku věnovaném historii a zajímavostem kostela se píše:
"V kostele před hlavním oltářem bylo vyzvednuto 6 náhrobních kamenů za účelem průzkumu jimi krytých hrobů.
Přišlo se na hrobku klenutou cihlami. Hrobka byla otevřena a byla v ní nalezena ještě úplně zachovalá malbou zdobená rakev. Po sejmutí víka rakve byla objevena neporušená kostra muže, oděného v dosti zachovalém šatě, jaký nosila vrchnost v 18. století. Podle znaku na náhrobníku se jednalo o bývalého majitele Pravonína Václava Vejvody ze Stromberka, zemřelého v r. 1779.
Hrobka byla opět uzavřena a náhrobní kameny byly zasazeny do zdi u hlavního vchodu."
Všechny čísla místního Zpravodaje naleznete v elektronické podobě na internetových stránkách obce Pravonín:
http://www.pravonin.cz/ (Zpravodaj - archiv)
Obecní kronikářkou je Ing.Ivana Lejčková - kontakt naleznete na stránkách obce pod odkazem "Kontakt".
Ve Zpravodaji z roku 2005 je zmíněn i nový správce hřbitovů v Pravoníně, pan Jiří Mareš. Kontakt naleznete v elektronické podobě časopisu číslo 8, březen 2005.
Oba výše zmiňovaní by Vám mohli pomoci objasnit, zda byl kromě Václava Vejvody ze Stromberka v kostele sv.Jana Křtitele v Pravoníně pohřben ještě někdo jiný, popřípadě podat podrobnější informace o zde pohřbeném šlechtici.
Archivní materiály k obci Pravonín by mohl obsahovat také Státní okresní archiv v Benešově: http://www.soapraha.cz/benesov/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 08:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu