-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
na dnešním Arbesově náměstí stál kostel svatého Filipa a Jakuba. Některá jeho výzdoba byla přenesena do stejnojmenného kostela na Malvazinkách. Některou výbavu se ale prý podařilo zachránit Jiřímu Karáskovi ze Lvovic. Je to pravda? Případně kde je zbylé vybavení kostela uloženo? A je ho když tak v příhodných dobách možné vidět?
Děkuji.
Dobrý den,
žádnou zmínku, že by se ve sbírce Galerie Jiřího Karáska ze Lvovic nacházelo nějaké vybavení z původního kostela Sv. Jakuba a Filipa jsme nenalezli.
Jiří Karásek ze Lvovic byl v kostele Sv. Jakuba a Filipa dne 2.2. 1871 pokřtěn.
Kostel byl zbořen v roce 1891, tehdy byl Jiří Karásek ze Lvovic ( vlastním jménem Josef Jiří Antonín Karásek), dvacetiletým studentem Městské střední školy v Praze na Malé straně ( dnes je to gymnázium Jana Nerudy).
Sbírky Galerie Jiřího Karáska ze Lvovic, spravuje Památník Národního písemnictví a umožňuje virtuální prohlídku galerie. Sbírka je průběžně doplňována, cílem je, aby byla virtuálně přístupná plnohodnotná galerie.
ASSMANN, Jan Nepomuk a Karáskova galerie. Sen o říši krásy =: Dream of the empire of beauty : sbírka Jiřího Karáska ze Lvovic. Praha: Obecní dům, 2001.
Odkazy na Virtuální Galerii Jiřího Karáska ze Lvovic: http://pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/[…]/,
https://karasek.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
01.02.2021 08:48