korespondence Karla Hynka Máchy
Text dotazu
Dobrý den, prosím, existuje publikace, v níž by
byla obsažena korespondence Karla Hynka Máchy, konkrétně dopisy, v nichž je
zmíněn Máj, jeho geneze a okolnosti vydání Máchovým vlastním výkladem, a to
v původní rukopisné podobě (fotografie či skenokopie dopisů a jejich
strojový přepis)? Zatím jsme narazila pouze na knihy bez obrazového
dokumentu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pozůstalost K.H.Máchy je z velké části uložena v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově http://www.badatelna.eu/fond/181171/zakladni-informace/ , viz níže
Název archivu Literární archiv Památníku národního písemnictví Číslo fondu/sbírky 1030 Název fondu/sbírky Mácha Karel Hynek Datace 1810 - 1960 Původce MÁCHA Karel Hynek 1810 - 1836; právník, básník, prozaik.
Části uložené jinde Památník K. H. Máchy v Litoměřicích.
Popis 1. Doklady a) vlastní; b) rodinné (M. Mácha); c) týkající se fondu (odborné popisy). 2. Korespondence a) přijatá; b) odeslaná; c) cizí. 3.
Rukopisy a) vlastní (poezie, próza, poznámky, deníky); b) cizí (opisy, falza, M. Mácha). 4. Tisky (o K. H. Máchovi). 5. Výstřižky. 6. Dokumentace (fotokopie rukopisů). 7. Varia (kresby, hmotné památky).
Podrobnější informace o fondu: http://www.badatelna.eu/fond/181171/uvod/7897
V roce 2011 bylo dokončeno zpracovávání fondu a uvedený Máchův fond by již měl být badatelům dostupný.
Nenašli jsme v žádné knize K.H.Máchy nebo o Máchovi, které máme k dispozici, fotografie dopisů, které Mácha psal, jeho osobní poznámky nebo výklad Máje.
V knize Literární pouť Karla Hynka Máchy. Ohlas Máchova díla v letech 1836-1858. Praha: Odeon, 1981. na s.12 je uveřejněn přepis dopisu P. Veselskému, kde se K.H.Mácha zmiňuje o vydání Máje vlastním nákladem. Je to přetištěno z: Karel Hynek Mácha. Literární zápisníky, deníky, dopisy. Praha: Odeon, 1972. S. 320-321. Domnívám se, že by mohli tento zápisník v LA PNP mít v originále. V této knize je jako vložená příloha fotokopie několika stran z deníku, ale asi se nejedná o Máj. To jen namátkou, protože knihy nemůžeme celé pročítat. I když další kniha neobsahuje originály dopisů, ale zase jen přepis, můžete tam získat informace v podobě dat dopisů, které psal K.H.Mácha přátelům o svém Máji.
Malá knížka o Máji. Praha: Albatros, 1986. Klub mladých čtenářů.
V roce 1916 byl vydán nákladem F. Šimáčka v Praze "neotypický facsimil původního rukopisu básně "Máj" od Karla Hynka Máchy z roku 1836". (Karel Hynek Mácha. Mág. Báseň. Praha: F. Šimáček, 1916. Signatura NK ČR 54 K 2890).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.10.2011 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu