korejská čísla
Text dotazu
Dobrý den,jelikož se učím korejský bojový sport, chtěla bych vědět jak se řeknou korejsky čísla od jedné do deseti. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den, korejština má dvě řady základních číslovek - původní korejské (1-99) a sinokorejské. V různých případech se užívá různých číslovek, např. při označování hodin číslovek korejských, pro minuty a sekundy číslovek sinokorejských. V atributivním postavení se u některých korejských číslovek před jménem užívá zkrácených nebo pozměněných alomorfních tvarů (např. jeden člověk, dva kusy).
Přepis výslovnosti korejských číslovek:
1 - hana (zkrácený tvar: han), 2 - tul (zkrácený tvar: tu), 3 - set (zkrácený tvar: se), 4 - net (zkrácený tvar: ne), 5 - tasŏt, 6 - jŏsŏt, 7 - ilgop, 8 - jŏdŏol, 9 - ahop, 10 - jŏl
ŏ - otevřené "o" - vyslovuje se podobně jako "o", ale je otevřenější a bez zaokrouhlení rtů
Přepis výslovnosti sinokorejských číslovek
1 - il, 2 - i, 3 - sam, 4 - sa, 5 - o, 6 - juk, 7 - čchil, 8 - pchal, 9 - ku, 10 - šip
Korejské číslovky naleznete i např. na http://korejstina.blogspot.com/2008/07/lekce-5-slovky.html. Při nácviku výslovnosti Vám mohou pomoci různé ukázky - např. http://www.youtube.com/watch?v=lNRUjeQwzWA.
Použitá literatura:
* PUCEK, Vladimír. Gramatika korejského jazyka. Praha : Nakladatelství Karolinum, 2005. s. 262-263. ISBN 80-246-1004-3.
* Asijský tlumočník : 8 významných jazyků Asie : základní konverzační obraty. Dubicko : Infoa, 2003. s. 81, 96. ISBN 80-7240-249-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2009 07:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu