Konsum národních socialistů za první republiky
Text dotazu
Dobrý den, prosím pracuji na bakalařské práci o životě ve vesnici Troskovice. Narazila jsem na informaci v publikaci z roku 1923, že byl ve vesnici
konsum národních socialistů. Prosím mohli byste mi napsat nějaké podrobnější informace jak tyto konsumy fungovaly a kým byly zakládány?
Zkoušela jsem hledat, ale bližší info jsem nenašla.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Předpokládáme, že zmínka o tzv. konsumu ve vesnici znamená, že ve vesnici fungoval konsumní spolek neboli spotřební družstvo. Tradice zakládání družstev se na území České republiky datuje již od poloviny 19. století. Důvodem k zakládání konsumních spolků byla snaha ochránit se před lichvou obchodníků a při prodeji základních životních artiklů se sdružovat na základě solidarity a vzájemné pomoci. Svépomocné zakládání takových družstev se postupně více profesionalizovalo, dostalo i svou legislativní podporu (1873) a nakonec také organizační podporu pod záštitou Ústředního svazu českoslovanských konsumních, výrobních a hospodářských družstev v Praze (1908).
Existence spotřebních družstev přetrvávala i v období první republiky a předpokládáme, že jejich zakládání a činnost se snažily řídit a ovlivňovat i politické strany – pravděpodobně z toho důvodu jste narazili na zmínku o „konsumu národních socialistů“.
K získání bližších informací o tomto tématu Vám doporučujeme podívat se na následující internetové a knižní zdroje. Knižní tituly jsme vyhledávali v Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), u každého titulu naleznete i odkaz na záznam v katalogu se seznamem knihoven, které mají titul k dispozici. Připojujeme také tipy na závěrečné studentské práce (vyhledané na portálu https://theses.cz/), které se zabývají problematikou družstevnictví a mohu být pro Vás zároveň inspirací k dalším relevantním zdrojům.
https://www.skupina.coop/historie-spotrebnich-druzstev
https://www.acto.cz/aktuality/historie-spotrebniho-druzstevnictvi-v-ceske-republice
http://www.170let.cz/clanek/svepomocne-druzstevnictvi-za-prvni-republiky-46
-SLAVÍČEK, Jan. Spotřební družstvo Včela mezi podnikáním a politikou v letech 1905-1938, aneb, Pevnost proletářů v Praze. Praha: Národohospodářský ústav Josefa Hlávky, 2019. 167 stran. Studie Národohospodářského ústavu Josefa Hlávky; 4/2019. ISBN 978-80-88018-26-1.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008280699&local_base=SKC
-KOŘÍNKOVÁ, Jana, ČÍŽKOVÁ, Zdeňka a NĚMČÍK, Lukáš. 170 COOP: 1847-2017: z historie spotřebního družstevnictví na našem území. 1. vydání. Plzeň: pro Svaz českých a moravských spotřebních družstev vydává Delex, spol. s r.o., 2017. 174 stran. ISBN 978-80-87118-11-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007677205&local_base=SKC
-VALOVIČOVÁ, Lucie. Družstevnictví v českém ekonomickém myšlení: historie a současnost [online]. Brno, 2013 [cit. 2023-03-15]. Dostupné z: https://theses.cz/id/yu2gba/. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta.
-MATULOVÁ, Tatiana. Ekonomický význam družstevních organizací v Československu v letech 1918-1938 [online]. Brno, 2019 [cit. 2023-03-15]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/dyqxz/. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.03.2023 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu