Koně a ostruhy
Text dotazu
Dobrý den,
měl bych dotaz, jestli se v minulosti opravdu bodali dýkou koně do slabin, aby se přiměli k rychlejší jízdě. Neuvádí mě v tento dotaz píseň Hany Zagorové, ale kniha Jaroslava Durycha, Menší Valdštejnská trilogie, kde se píše, že jezdec už nechtěl bodat svého koně.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
k popohánění koně se již od starověku užívalo ostruh. Používání dýky se nám nepodařilo v nám dostupné literatuře ověřit.
Ostruha byla bodcem upevněným k patě jezdce nebo k třmenu. V případě ohrožení či naléhavé potřeby mohl jezdec použít ostruhu k pobídnutí nebo bodnutí koně a tím jej přinutit k vyššímu výkonu.
"Dochované ostruhy bychom mohli velmi hrubě rozdělit na prosté ostruhy s bodcem (v něm. Stachelsporen) a ostruhy s kolečkem - hvězdicí (v něm. Radsporen). Ostruhy s bodcem jsou vývojově starší typ, který se objevuje již ve starověku a používá se ještě hluboko do vrcholného středověku, než je přibližně od druhé poloviny 13.st. postupně nahrazován typem s pohyblivým kolečkem. Ještě však po celé 13.st. byl typ s bodcem hojně rozšířený a běžně používaný, často souběžně s novějším kolečkovým typem."
(http://www.curiavitkov.cz/valka24.html)
Od středověku patřilo užívání ostruh nejen k pobízení koně, ale mělo i společenský význam.
"Při oblékání brnění pomáhaly rytířům dámy a připínaly jim ostruhy, které měly pro rytíře přímo mystický význam. Proslavení rytíři nosili ostruhy zlaté, ostatní rytíři většinou pozlacené; mladí panoši, kteří byli pasováni, měli pak většinou ostruhy postříbřené. Při prohře v souboji odevzdal poražený vítěznému rytíři pravou rukavici a pravou ostruhu."
(Zdroj: DUŠEK, Jaromír. Kůň ve službách člověka: (středověk). Vyd. 1. [Jílové u Prahy]: Apros, 1995. s. 88. )
Použité zdroje:
* DUŠEK, Jaromír. Kůň ve službách člověka: (středověk). Vyd. 1. [Jílové u Prahy]: Apros, 1995. 262 s. ISBN 80-901100-6-1.
* JISKROVÁ, Iva a kol. Jezdectví a vozatajství. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2006. 82 s. ISBN 80-7157-969-6.
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
* http://www.curiavitkov.cz/valka24.html
* http://vaquero.cz/tradicni-vybaveni/2011/3/16/clanky/ostruhy/
* http://hradeckydvur.net/realie/ostruhy
Více informací k používání ostruh či dýky ve válečném jezdectvu by Vám mohli poskytnout kolegové z knihovny Vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/knihovna/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2013 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu