koně a kočáry
Text dotazu
Existují koně označovaní jako \"hanáci\" (v němčině jsem našla \"Hannaken\")?
Jaký je to kočár označovaný jako \"phaeton\"?
Odpověď
Dobrý den,
jako faeton (phaeton) je mimo jiné označován lehký čtyřkolový vůz. Jeho charakteristiku uvadí např. Ottova encyklopedie nebo Obrazová encyklopedie koní. Základní informace naleznete i na internetu:
Zdroj: Ottova encyklopedie, http://www.cotoje.cz Faeton - lehký vysoký čtyřkolý vozík, opatřený buď střechou, již lze dle potřeby rozestříti, nebo častěji úplně nekrytý k rychlým projížďkám sloužící. Průměrná váha [Faeton]-u obnáší obyčejně 280-320 kg, ačkoliv hlavně v Sev. Americe, jejíž specialitou jsou vůbec lehké povozy, i [Faeton]-y bývají lehčí. [Faeton] řízen bývá pánem.
EDWARDS, Elwyn Hartley. Obrazová encyklopedie koní. Praha : Ottovo nakladatelství, 1998. s. 296-297. ISBN 80-7181-192-0.
Faetony byly lehké čtyřkolé vozy, vyvinuté v mnoha typech koncem 18. stoleti a řídil je v sám majitel. Jména "phaeton" bylo poprvé použito v roce 1778 a odvozeno je od Phaetona, syna řeckého boha slunce. ... Faetony se vyráběly asi ve 40 typech od vysokých "jeřábích krků" přes poštovní a polopoštovní větší a těžší vozy až k exotickým americkým dvousedadlovým např. canopy-type Surrey ("surrey s třásněmi na stříšce") nebo siamské faetony. Jako první je stavěli Mullinerové, výrobci kočárů, kteří později vyrobili nejelegantnější karoserie rolls-royců. Existovalo také mnoho typů gigů, což jsou varianty faetonů....
http://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/zamek_ctenice_pruvodce_expozici_kocaru
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaeton_(carriage)
vyobrazení
http://www.galeon.com/juliodominguez/museo.htm
http://www.museudantu.org.br/moderna.htm
http://www.karets.ru/
http://www.karetumne.ru/content/view/13/46/
http://www.kocary-exnar.cz/fotogalerie.htm
Koně označované jako hanáci jsme v různých encyklopediích a atlasech nenašli. Domníváme se, že by mohlo jít o překlep a že byl míněn honácký kůň (Australský honácký kůň a Americký honácký kůň - quarter).
http://www.horses-online.cz/index.php?mmi=2&smi=790&bmi=A
http://www.koneavsekolemnich1.estranky.cz/clanky/kone/quater-horse-
DRAPEROVÁ, Judith. Plemena koní celého světa : ilustrovaná encyklopedie. Praha : Svojtka & Co., 1999. s. 112, 124. ISBN 80-7237-218-1.
EDWARDS, Elwyn Hartley. Obrazová encyklopedie koní. Praha : Ottovo nakladatelství, 1998. s. 228-229, 290-291. ISBN 80-7181-192-0.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu