Komprimace a archivace dat
Text dotazu
Dobrý den, píši písemnou práci do předmětu Informatika pro ekonomy na téma komprimace a archivace dat. V jaké literatuře mohu čerpat informace? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro dohledání knih a dalších typů dokumentů využíváme především katalogy, které jsou volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F . Z nich především katalog Národní knihovny ČR (báze NKC) a Souborný katalog ČR (báze SKC) pro knihy a pro články z českého tisku báze ANL.
Příkladem Vám uvádíme některé z knih nalezených v Souborném katalogu, kde kromě bibliografického záznamu naleznete také informaci, která knihovna má daný dokument ve svém fondu:
PECINOVSKÝ, Josef. Archivace a komprimace dat: jak zálohovat data, jak komprimovat soubory WinRAR, WinZip, WinAce, Windows a nástroje komprese dat, jak archivovat data ve Windows. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 116 s. Snadno a rychle. ISBN 80-247-0659-8.
Klíčová slova: zálohování dat * komprese dat
ŠKOPÍK, Michal. Digitální konverze a archivace audiovizuálních a fotografických archivů: teorie a praxe digitalizace moderního audiovizuálního archivu. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2010. 55 s. ISBN 978-80-87261-42-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201103/contents/nkc20112172946_1.pdf
CUBR, Ladislav. Dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů. 1. vyd. Praha: Národní knihovna České republiky, 2010. 154 s. ISBN 978-80-7050-588-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201012/contents/nkc20102127830_1.pdf
ROSMAN, Pavel a BUŘITA, Ladislav. Informatika pro ekonomy a manažery. Vyd. 2., upr. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. 243 s. ISBN 978-80-7318-934-1.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102128373_1.pdf
ČAPEK, Jan a FABIÁN, Peter. Komprimace dat: principy a praxe. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2000. viii, 173 s. Internet: profi. ISBN 80-7226-231-9 Klíčová slova: komprese dat
POLEC, Jaroslav. Vybrané metódy kompresie dát: kódovanie obrazov. Bratislava: Univerzita Komenského, 2000. 195 s. ISBN 80-223-1392-0.
Klíčová slova: komprese dat
Články v českých novinách, časopisech a sbornících vyhledané v bázi ANL:
* BABJAK, Jozef. Komprimácia metodami umelej inteligencie. Computerworld, 2004, 15(15), s. 24-25. ISSN 1210-9924.
Klíčová slova: počítačové techniky * software * umělá inteligence * komprimace * počítačové sítě * neuronové sítě * fuzzy technologie * fraktálová kompilace * heurestika * bezdrátová komprimace * ztrátová komprimace
* Literák, Leoš. Pohodlnější komprimace. Computerworld, 2000, 11(50), s. 17. ISSN 1210-9924.
Klíčová slova: software * programy * komprimační programy * komprimace * komprese
* Bartolšic, Martin. Moderní technologie pomáhají při ukládání dat. Computerworld, 2013, 24(5), s. 12-13. ISSN 1210-9924.
Klíčová slova:  zálohování a archivace * skladování dat -- vt * virtualizace * diskové paměti
Při dohledání dokumentů jsme použili klíčová slova archivace, komprese/koprimace, data; využít můžete také kl. slova, která jsou přidaná k uvedeným záznamům v této odpovědi.
Zajímavý zdroj vyhledávání by pro Vás také mohla být Jednotná informační brána (www.jib.cz) , která obsahuje zdroje různého zaměření. Zdroje jsou řazeny do různých kategorií, jedním z hledisek dělení je předmětové dělení a mezi tyto skupiny patří i zdroje pro oblast "výpočetní techniky", kde naleznete nejenom katalogy odborných knihoven , ale také zahraniční zdroje. V jednom rozhraní tak můžete vyhledávat např. v katalogu VUT, ČVUT, oborové bráně TECH (Technika) či v ACM Digital Library. Tuto kategorii je možné prohledávat v Profi hledání (http://www.jib.cz/V/KS3X1U6HSSU2S9IDFM2LH6IQSHD8HMC1QD47Q8YTNT48RCSYRC-10523?func=meta-1).
Zajímavé by pro Vás mohlo být také alternativní rozhraní Jednotné informační brány nazvané JIB+ (www.jib.cz/jibplus), které je primárně určeno pro vyhledávání zahraničních článků a příspěvku v časopisech, digitálních knihovnách, volných i licencovaných zdrojích. Některé záznamy také obsahují plný text. Více informací o JIB+ získáte na adrese http://info.jib.cz/informace-pro-uzivatele/napovedy/jibplus/, vyhledávání článků probíhá v přednastavené skupině Primo Central.
Pokud jste studentkou vysoké školy, doporučujeme navštívit také knihovnu dané fakulty/katedry, v jejích fondech byste měla také najít odpovídající literaturu a knihovna by měla mít přístup také k informačním zdrojům, které by Vám mohly pomoci (jedná se především o licencované zdroje, ve kterých je možné vyhledat aktuální články ze zahraničních odborných periodik, příklady takovýchto databází pro uživatele NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 09:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu