Komparativní analýza
Text dotazu
Dobrý den, nikde nemohu sehnat informace o tom, co přesně je a jak se provádí komparativní analýza. Už jsem prošel spoustu knih i internet, ale nikde jsem nenalezl uspokojivou odpověď, na to jak je tento přístup teoreticky ukotven a v jakých krocích ho aplikovat. Jedná se mi o užití této metody k porovnání reklamy na celostátní, regionální a lokální úrovni. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
definice teorie komparativní analýzy asi neexistuje. Stejný dotaz jsme již před časem dostali, odpověď je v archivu Ptejte se knihovny, viz  http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/komparativni-analyza .
Podobnou problematikou, jako sledujete Vy, se zabývá bakalářská práce, odkaz viz http://is.muni.cz/th/333076/fss_b/Bakalarska_Praca_konecna_verzia.pdf.
Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.  jako jedno heslo uvádí analýzu z několika úhlů, ale hledisko komparativní tam není.
Porovnávání a srovnávání nabízí i metoda benchmarkingu, která v podstatě pracuje se srovnávací analýzou.
Pod pojmem komparativní analýza jsme našli na webu  Portál veřejných strategií určité vodítko (rozbor činnosti), které by Vám mohlo pomoci http://www.verejne-strategie.cz/komparativni-analyza.html:
"Komparativní analýza přípravy veřejných strategií v zahraničí a v České republice... "
Akademický slovník cizích slov. Praha: Academia, 1998. popisuje samostatně hesla analýza (rozbor, zejména jako všeobecná metoda zkoumání jednotlivých složek a vlastností nějakého předmětu, jevu, činnosti; myšlenkové nebo faktické rozkládání jednoho na mnohé, celku na části, děje na akty...) a  komparastika (vědecká metoda srovnávací, uplatňovaná zvláště v lingvistice a v literární historii, zabývající se srovnáváním děl, škol, směrů, vzájemných vztahů a souvislostí...).
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu