Komiks
Text dotazu
Kdo vymyslel komiks?
Odpověď
Dobry den,
dila, ktera odpovidaji dnesnimu chapani komiksu se daji najit jiz v umeni starovekeho Egypta (nastenne malby pochazejici z 2. tisicileti pr. n. l.
zaznamenavajici pasem obrazku a textu probehle deje), kresby podobneho typu jsou znamy i z prekolumbijske Ameriky.
Ve stredoveke Evrope jsou znamy obrazove pribehy bez doprovodneho textu (napr. tzv. tapiserie z Bayeux predstavujici postupne pribeh invaze Normanu v Brytanii v r. 1066).
Masove rozsireni kreslenych serialu umoznil vynalez knihtisku (kreslene Utrpeni svateho Erasma z r . 1460, serie obrazu Williama Hogartha z pocatku 18. stoleti).
Za iniciatora komiksu jako moderniho zanru je povazovan Wilhelm Busch - autor m. jin. velmi prosluleho obrazkoveho serialu o dvou ulicnicich Max a Moritz (1865).
Za autora prvniho komiksu v dnesnim slova smyslu je vsak povazovan American Richard Outcault, ktery zacal publikovat v casopise New York World svuj strip The Yellow Kid (1896). Datum 16. 2. 1896 se take pocita jako "den zrozeni komiksu".
Zdroje:
Cenkova, J. a kol.: Vyvoj literatury pro deti a mladez a jeji zanrove struktury : adaptace mytu, pohadek a povesti, autorska pohadka, poezie, proza a komiks pro deti a mladez. Praha: Portal, 2006
http://cs.wikipedia.org/wiki/Komiks
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2008 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu