Komenský
Text dotazu
Dobrý den, moc děkujeme za všechny informace, kopii článku jsme objednali. Čtenář píše knihu o historii kuželek a má ještě jeden dotaz: potřeboval by vědět, kdy POPRVÉ vyšly knihy, kde se o kuželkách zmiňuje: to jest Orbis pictus a dílko Praecepta morum ( nevím, zda bylo vždy součástí jiné knihy - od vás už víme, že je v knize De studii pansophici impedimentis).
Odpověď
Dobrý den, spis Orbis pictus, celým názvem Orbis sensualium pictus, vyšel poprvé celý a pod tímto názvem v r. 1658 v Norimberku. Předcházel mu spis Vestibuli et januae linguarum lucidarium (což byla ranější verze), ta vyšla poprvé v r. 1653 v maďarském Sáros-Pataku. V r. 1657 pak vyšla část Orbis sensualium pictus v Amsterdamu (jako součást Komenského Opera didactica omnia).
Spis Praecepta Morum byl poprvé vydán v roce 1653.
Pokud by vás zajímaly podrobnější informace o těchto spisech, bylo by již lepší se obrátit na specializované komeniologické instituce:
http://www.muzeum.uh.brod.cz/ - Muzeum JAK v Uherském Brodě,
http://www.flu.cas.cz/Com/com_main.htm - Filosofický ústav, skupina Komeniologie.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 11:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu