Komárek, Martin
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych sehnat nějaké informace o Martinu Komárkovi, je to redaktor MFD, a dostala jsem ho jako zadání seminární práce. Zatím není v žádném slovníku českých spisovatelů, takže nemůžu sehnat jeho životopis, potřebovala bych i nějaké informace co se týče jeho literární práce, jakou formou píše a tak.
Odpověď
Dobrý den, základní životopisné informace o M.Komárkovi najdete v encyklopedii "Kdo je kdo" a také na CD-ROM, který je součástí encyklopedi "Who is ...? (v České republice)). Tyto dokumenty jsou součástí příruční knihovny Referenčního centra NK ČR, která je přístupná na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kr_pril1.htm).
* Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů. 5. vyd. Praha : Agentura Kdo je kdo, 2005. s. 307. ISBN 80-902586-9-7.
* Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů. Praha : Agentura Kdo je kdo, 2002. s. 306. ISBN 80-902586-7-0.
* Who is ...? (v České republice) : životopisná encyklopedie ... [CD-ROM]. 5. vyd. Zug : Who Is Who, Verlag für Personenenzyklopädien, 2006.
* Who is ...? (v České republice) : životopisná encyklopedie ... [CD-ROM]. 6. vyd. Zug : Who Is Who, Verlag für Personenenzyklopädien, 2007.
Dalším zdrojem informací pro Vás mohou být rozhovory s M.Komárkem nebo informace uvedené v jeho knihách, případně údaje uvedené na internetu (http://www.step-d.cz/komarek/index.html). Údajů bohužel není mnoho a víceméně se opakují, možná by Vám více informací poskytl sám Martin Komárek (http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?y=mfdnes/redakce.htm).
* KOMÁREK, Martin.  Martin Komárek, novinář a spisovatel. Týden. 2004, roč. 11, č. 8 (16. 2.), s. 77.
* (jch) [= CHUCHMA, Josef]. Martin Komárek (1961). Mladá fronta Dnes. 2004, roč. 15, č. 259 (6. 11.), příl. Kavárna, s. E-II.
* KOMÁREK, Martin ; ADAMOVIČ, Ivan. Téma pokroku a smrti. Ikarie. 2002, roč. 13, č. 7, s. 47.
* KOMÁREK, Martin. Králíček vám dodá lesku. Praha : Hynek, 1998. 409 s. ISBN 80-85906-77-5.
* KOMÁREK, Martin. Smrťáci. Praha : Hynek, 2000. 238 s. ISBN 80-86202-96-8.
* KOMÁREK, Martin. Smradlavý pes : 150 krátkých románů v jedné knize. Praha : Práh, 2006. 157 s. ISBN 80-7252-159-4.
* KOMÁREK, Martin ; ŠMOLDAS, Ivo ; VERECKÝ, Ladislav. Dementi. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2006195 s. ISBN 80-7106-864-0.
Kompletní přehled knižní tvorby Martina Komárka si můžete vyhledat v České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb) nebo v Elekronickém katalogu NK ČR- bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole Autor stačí zadat Komárek, Martin. Obdobně můžete vyhledávat ve výběrové článkové bibliografii ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) články M.Komárka, recenze jeho knih nebo reakce na jeho články, databáze ANL je budovaná od roku 1991.
Velké množství recenzí knih Martina Komárka najdete v Databázi české literární vědy od roku 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio),  kterou zpracovává Ústav pro českou literaturu AV ČR. V této databázi si můžete vyhledat články M.Komárka (do pole Autor zadejte "KOMÁREK MARTIN") i recenze jeho prací (do pole Předmět zadejte "KOMÁREK MARTIN"). Dalším zdrojem, který můžete použít pro získání přehledu o Komárkově novinářské a publicistické činnosti, jsou databáze Anopress (http://www.anopress.cz) a NewtonMedia (http://www.newtonmedia.cz/), které obsahují plné texty českého tisku, přepisy některých relací v televizi, rozhlase a sledovány jsou i vybrané www servery.  Obě databáze patří mezi licencované, Anopress s archivem od roku
1996 je přístupný v NK ČR (pro uživatele s platným čtenářských průkazem) i dalších knihovnách (http://visk.nkp.cz/2008/VISK8A/Anopress-TamTam.rtf),
databáze Newton naleznete v Praze např. v Městské knihovně (http://www.mlp.cz/databaze.htm). Některé texty M.Komárka jsou volně dostupné na serveru iDnes.cz (http://zpravy.idnes.cz/novinari.asp?idnov=81).
Bohužel za Vás nemůžeme zpracovat Vaši seminární práci. Pro bližší rozbor literární činnosti Martina Komárka bychom Vám doporučovali si alespoň některé jeho práce prostudovat. Základní definice pojmů z oblasti literární teorie najdete např. v následujících slovnících:
* Slovník literární teorie. Praha : Československý spisovatel, 1984. 465 s.
* PAVERA, Libor ; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů.  Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu