Kolik prosím měřil a vážil král Jiří z Poděbrad?
Text dotazu
Existuje odhad (z libovolného období králova života), kolik Jiří z Poděbrad měřil a vážil?
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně nejpodrobnější popis fyzických vlastností krále Jiřího z Poděbrad nalezneme v publikaci
VLČEK, Emanuel. Fyzické osobnosti českých panovníků, III. díl: Čeští králové II. Praha: Vesmír, 2000. s. 51-66. ISBN 80-85977-29-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1a1eb510-c55c-11e3-93a3-005056825209
Z publikace pro Vás vybíráme:
Odhad královy výšky se pohybuje mezi 164,5 – 165,8 cm.
„Králova obezita Celým životem krále se táhla výrazná, zřejmě konstitučně podmíněná, obezita. Již po 30. roce života mu tato zavalitost překážela v pohybu, jemuž se také vyhýbal. Nepěstoval ani lovy, ani turnaje. V posledních letech života dosahovala jeho tloušťka až neforemnosti a v závěrečných měsících ho upoutávala stále častěji na lože, nebo mu umožňovala pracovat jen vsedě na stolici. Král Jiří žil poměrně střídmě, ale přes všechnu snahu lékařů se mu obezita stala trvalou přítěží. Na kostře by pro tuto těžkou obezitu svědčila tzv. chlupatá pánev i obě kosti bérce, dále valgózní, tzv. X postavení dolních končetin v kolenních kloubech.“
Z tohoto zdroje čerpá i text ve Wikipedii:
Fyzická podoba a nemoci
O Jiříkově podobě vypovídají jednak historické prameny, jednak výsledky antropologických průzkumů jeho pozůstatků, prováděné pod vedením Emanuela Vlčka v letech 1988–1991. Byl vysoký kolem 165 cm, zavalité postavy. Tloušťka patrná již v mládí se postupem doby měnila v těžkou obezitu, snad způsobenou poruchou látkové výměny, která mu v posledních letech života téměř znemožňovala pohyb. Vodnatelnost a stupňující se otoky nohou mohla způsobovat závažná choroba jater. Ke smrti pak vedlo podle všeho selhání krevního oběhu v důsledku přetížení cirkulace. Při balzamování těla zjistili univerzitní mistři, že král měl „játra napůl zkažená, ve žlučníku spečenou žluč v kámen velikosti holubího vejce a břich na píď obalený tukem“.[11]
Zdroj. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_z_Pod%C4%9Bbrad
Dále jsme našli zmínky v online článcích:
„Kondičku totiž Jiří neměl nejlepší a bylo to na něm vidět. Papež Pius II. ho popsal jako člověka "postavy krátké a těla čtverhranného", což v moderní mluvě v podstatě znamená, že český král byl malého vzrůstu a tlustý jako soudek. V posledních dnech života už nemohl ani vstát z trůnu a přímo na něm také ve věku nedožitých 51 let skonal.
Při pitvě lékaři konstatovali, že měl "napůl zkažená játra, spečenou žluč, žlučový kámen o velikosti holubího vejce a na píď tlustou vrstvu sádla na břichu". Jen pro předtavu, "píď" odpovídala velikosti roztažené ruky, mohlo jít tedy až o 20 cm! (Zdroj: www.stavitele-katedral.cz)“
Zdroj: https://www.dotyk.cz/magazin/jak-vypadal-jiri-z-podebrad-30000806.html
"Je to člověk postavy krátké, těla čtverhranného, pleti bílé, očí jiskřivých, mravů líbezných, nakažený husitstvím, ale jinak muž spravedlivý a šlechetný," napsal o Jiřím z Poděbrad papež Pius II. Tato slova zní překvapivě lichotivě, když uvážíme, že se zrodila v hlavě největšího Jiříkova oponenta. Na papežově neochotě uznat kompaktáta a povolit v Čechách přijímání pod obojí ztroskotala králova slavná mírová mise, která měla sjednotit Evropu. Pius II. Jiřího dokonce předvolal před církevní soud.
Na ten se ale český král nedostavil; ačkoli mu bylo v onom roce 1464 teprve 44 let, kvůli otylosti už nemohl vsednout na koně. K silné obezitě se přitom nedopracoval nezřízenou konzumací nezdravého jídla, podle profesora Emanuela Vlčka nejspíš trpěl poruchou metabolismu. (Zdroj: cs.wikipedia.org)“
Zdroj: https://www.dotyk.cz/magazin/jiri-z-podebrad-obezita-30000226.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2022 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu