kolik lidí myslí na stejnou věc ve stejnou vteřinu
Text dotazu
Zajímalo by mě, jestli se dá zjistit, kolik lidí na světě myslí na stejnou věc, nebo má na sobě stejné oblečení ve stejnou dobu.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
skutečný a přesný počet jedinců, kteří ve stejnou chvíli myslí na stejnou věc, nebo má na sobě stejné oblečení, není možné se 100% jistotou vyjádřit. Je možné však zjistit, jak moc bude tato skutečnost pravděpodobná. Tímto se zabývá matematická disciplína zvaná pravděpodobnost.
Informace o matematické pravděpodobnosti a výpočtu matematické pravděpodobnosti (současně i pravděpodobnosti jevů) naleznete kupříkladu v jedné z následujících publikací:
Calda, Emil a Dupač, Václav. Matematika pro gymnázia. Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. 2. vyd., 1. vyd. v nakl. Prometheus. Praha: Prometheus, 1994. 161 s. Učebnice pro střední školy. ISBN 80-85849-10-0.
Novotný, Milan. Počet pravděpodobnosti a matematická statistika. 1. vyd. Plzeň: Vysoká škola strojní a elektrotechnická, 1978. 99 s.
Knéslová, Ilona a Kudláček, Václav. Vybrané kapitoly z aplikované matematiky: Určeno pro posl. elektrotechn. fak. [Díl] 2, Základní pojmy z pravděpodobnosti a statistiky. 1. vyd. Praha: SNTL, 1970. 98 s. Učební texty vys. škol.
Se svým dotazem se můžete obrátit rovněž na Matematický ústav AV ČR, kde by Vám mohli být nápomocni:
http://www.math.cas.cz/index.php?lang=1
http://library.math.cas.cz/databases-cz.html
Použité zdroje
http://aleph22.nkp.cz/F/?fu[…]=find-b&local_base=nkck
http://www.math.cas.cz/index.php?lang=1
http://library.math.cas.cz/databases-cz.html
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.04.2017 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu