kolej (studentská)
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne původ slova kolej(studentská).
Odpověď
Dobrý den, kolej ve smyslu studentského ubytování, byla dříve nazývaná universitní budova a často v ní bydleli i profesoři. Nyní se často užívá plurálu i pro jediný studentský dům. Tento úzus vznikl mylným chápáním názvu vydržovatele první známější koleje u nás- Hlávkovy; zněl Spolek Hlávkovy studentské koleje- v něm slovo "koleje" byl genitiv singuláru.
Toto označení studentských ubytoven pochází z lat. collegium (takto pojmenovaná kolej již ve středověku) a v překladu znamená sbor, kolegium, spolek, družstvo.
Použitá literatura:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992.  483 s. ISBN 80-04-23715-0
KÁBRT, Jan aj. Latinsko-český slovník. 4. vyd.. Praha : SPN, 1996, c1957. 483 s. ISBN 80-04-26657-6
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 18:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu