-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den. Rada bych se zeptala zda existuji nejake knihy, ktere pojednávají o vzniku, puvodu nebo vyvoji pohadek a to i z hlediska pusobeni na dite.
Predem dekuji
Dobrý den,
ke vzniku a vývoji pohádek je možné nalézt řadu publikací, některé obsahují i stati k vlivu pohádek na psychologický vývoj dítěte. Níže uvádíme také dokumenty věnující se tomuto tématu i samostatně.
* BRYCHNÁČ, Vlastimil. Česká pohádka: (Pokus o rozbor pohádky a vystižení hlavních tendencí jejího dějinného vývoje). Praha: [s.n.], 1954. 107 s.
* ŠRÁMKOVÁ, Marta. Česká prozaická folkloristika v letech 1945-2000: (přehled, vývoj, témata, bibliografie). 1. vyd. Praha: Etnologický ústav AV ČR, 2008. 150 s. ISBN 978-80-87112-08-3. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/14079/pdf.
* URBANOVÁ, Svatava a ROSOVÁ, Milena. Žánry, osobnosti, díla: (historický vývoj žánrů české literatury pro mládež - antologie). Vyd. 5. (upr. a dopl.). Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Filozofická fakulta, 2005. 239 s. ISBN 80-7368-046-7. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/358932/pdf. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:2f856720-94ed-11e5-a715-005056827e52.
* ZIPES, Jack David. Fairy tales and the art of subversion: the classical genre for children and the process of civilization. 2nd ed., 1st pub. in Routledge Classics. London: Routledge, 2012. xv, 265 s. Routledge classics. ISBN 978-0-415-61025-4.
Nebo jako e-kniha dostupná v placené databázi:
* ZIPES, Jack. Fairy tales and the art of subversion: the classical genre for children and the process of civilization [online]. 2nd ed. New York: Routledge, 2006 [cit. 2021-04-07]. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=292385.
* MANDÁT, Jaroslav. Lidová pohádka v ruském vývoji literárním. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1960. 158 s. Spisy University v Brně. Filosofická fakulta; sv. 69. Dostupné také z: https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/103605.
* PIUS, Miroslav. Od mýtov k rozprávkam: (ako vznikli slovenské ľudové rozprávky). 1. vyd. Bratislava: Goralinga, 2012. 264 s. Rozprávočka; 2. ISBN 978-80-970042-9-3.
* ČEŇKOVÁ, Jana a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury: adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež. Vyd. 1. Praha: Portál, 2006. 171 s. ISBN 80-7367-095-X. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/94309/pdf. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:29dc4cc0-fed6-11e8-a5a4-005056827e52.
* SIROVÁTKA, Oldřich. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. V Brně: Ústav pro etnografii a folkloristiku Akademie věd České republiky, 1998. 183 s. ISBN 80-85010-06-2. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/341468/pdf. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:f032e440-aba8-11e4-a7a2-005056827e51.
* ČERVENKA, Jan, ed. O pohádkách: Sborník statí a článků. 1. vyd. Praha: SNDK, 1960. 308, [3] s. Knižnice teorie dětské lit.; Sv. 9. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:5940fb60-f1f2-11e7-8226-005056827e52
* PÁCALOVÁ, Jana. Metamorfózy rozprávky: (od Jána Kollára po Pavla Dobšinského). Bratislava: Ars Poetica, 2010. 367 s. Poetika. ISBN 978-80-89283-29-3. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/117437/pdf.
* WARNER, Marina. Once upon a time: a short history of fairy tale. 1st ed. Oxford: Oxford University Press, 2014. xxiv, 201 s. ISBN 978-0-19-871865-9. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/283154/pdf. Částečně dostupné v Google Knihy: https://books.google.cz/books?id=NUJeBAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false. Plný text dostupný také v rámci placené databáze ProQuest Ebook Central: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=1865695.
* PROPP, Vladimir Jakovlevič a ŠMAHELOVÁ, Hana, ed. Morfologie pohádky a jiné studie. Vyd. tohoto souboru 2. Jinočany: H & H, 2008. 343 s. ISBN 978-80-7319-085-9. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/346249/pdf. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:b1420270-c728-11e4-b84b-005056827e52
* NOVÁKOVÁ, Luisa. Proměny české pohádky: (k historii žánru ve čtyřicátých letech dvacátého století). Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 196 s. Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta = Opera Universitatis Masarykianae Brunensis. Facultas Philosophica, č. 384. ISBN 978-80-210-5026-6. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/341891/pdf. Dostupné také z: https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/103629.
Působení pohádek na děti:
* ČERNOUŠEK, Michal. Děti a svět pohádek: kouzlo vyprávěného slova. Vydání druhé, v Portále první. Praha: Portál, 2019. 198 stran. ISBN 978-80-262-1434-2. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/455943/pdf (vydání z roku 1990 je dostupné i v NDK - Covid - https://ndk.cz/view/uuid:3f9d00c0-0b97-11e6-93aa-005056827e51)
* LUŽÍK, Rudolf. Pohádka a dětská duše: několik poznámek k problematice lidové pohádky. Vydání I. Praha: Václav Petr, 1944. 32, [II] s. Svazky úvah a studií; Čís. 88. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:fa400aa0-2924-11e4-8e0d-005056827e51.
* BETTELHEIM, Bruno. Za tajemstvím pohádek: proč a jak je číst v dnešní době. Překlad Lucie Lucká. Vydání druhé, upravené, v Portále první. Praha: Portál, 2017. 391 stran. ISBN 978-80-262-1172-3. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/258782/pdf.
* TATAR, Maria. Off with their heads!: fairytales and the culture of childhood. Princeton: Princeton University Press, C1992. xxviii, 295 s. ISBN 0-691-06943-3.
Pokud byste měla zájem i o články k tomuto tématu, je možné využít například databázi České literární bibliografie Ústavu pro českou literaturu AV ČR (https://clb.ucl.cas.cz/), nebo také některé zdroje na internetu, např.:
* https://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/10327/pohadky_a_jejich_vliv_na_psychicky_vyvoj_ditete___ke_stazeni.pdf
* https://www.sancedetem.cz/vyznam-pohadek
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Praha
Národní knihovna ČR
06.04.2021 08:00