Knihy Familiantů
Text dotazu
Dobrý den, jsou u Vás uloženy "Knihy Familiantů"
Českých Budějovic, Spáleného Poříčí a Krušce (Dolní Krušec a Kundratice), a
to již pro období 18. století?
Odpověď
Dobrý den,
knihy familiantů jsou archivními prameny, proto v případě, že se dochovaly, jsou uloženy v archivech. Národní knihovna ČR má k dispozici pouze třísvazkovou publikaci s názvem "Soupis židovských familiantů v Čechách z roku 1783", podrobný záznam viz níže:
Soupis židovských familiantů v Čechách z roku 1783 = Verzeichnis der Judenfamilianten in Böhmen von 1783 / kolektiv autorů pod vedením Ivany Ebelové. Vyd. 1. Praha: Národní archiv, 2008-2010. 3 sv.: barev. il., 1 mapa ; 29 cm. ISBN 978-80-86712-53-6 (1. díl : brož.). ISBN 978-80-86712-78-9 (2. díl : brož.). ISBN 978-80-86712-86-4 (generální rejstříky : brož.). Neúplný obsah: I. 2008. 395 s. -- II. 2010. 410 s. -- generální rejstříky. 2010. 98 s.
* Židé -- Česko -- 1783 * soupisy
Záznam díla je možné vyhledat v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), pokud byste měl zájem o vypůjčení svazků, informace o možnosti výpůjčky naleznete v záznamu pod ikonou Exempláře.
Registrovaní uživatelé NK ČR mohou prostřednictvím katalogu ihned zadat požadavek na výpůjčku.
Domníváme se, že většina knih familiantů bude uložena spolu s matrikami židovských obcí v Národním archivu (http://www.nacr.cz/ ), v přehledu, který je k dispozici na stránkách Národního archivu jsme však zrovna u obcí, které Vás zajímají, o knihách familiantů nenašli žádnou zmínku.
Dále by Vás mohly zajímat následující archivní fondy, které jsme nalezli prostřednictvím vyhledávání v databázi Archivních fondů a sbírek v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx ), která je k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra ČR:
* Název fondu (sbírky):České gubernium - Knihy židovských familiantů, Praha Uloženo v archivu: Národní archiv Místo vzniku fondu (sbírky): Praha Časový rozsah: 1811-1848
Metráž: 9,19 bm zpracováno (z toho 9,19 bm inventarizováno), 0,26 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): České gubernium (1811-1848) Tematický popis: židé - familianti - genealogie Archivní pomůcky: MRÁZKOVÁ L.: KNIHY ŽIDOVSKÝCH FAMILIANTŮ (1799) 1823 - 1848. Inventář, 1960, s. 118, ev.č. 156.
* Název fondu (sbírky):Rada židovských náboženských obcí Čech a Moravy, Praha Uloženo v archivu: Národní archiv Místo vzniku fondu (sbírky): Praha Časový rozsah: 1750-1942
Metráž: 6,57 bm zpracováno (z toho 6,57 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Rada židovských náboženských obcí v českých krajích (17501942) Tematický popis:matriky - familianti - židovské náboženské obce Archivní pomůcky: BERGOVÁ M.-CULKOVÁ V.: RADA ŽIDOVSKÝCH NÁBOŽENSKÝCH OBCÍ V KRAJÍCH ČESKÝCH, 1750 - 1942. Soupis dokumentů, 1963, s. 17, ev.č. 330.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.02.2012 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu