Knihovnictví v českých zemích v letech 1938 - 1945
Text dotazu
Dobrý den,
pro diplomovou práci sháním údaje o knihovnách a knihovnictví v českých zemích v letech 1938 - 1945. Existují o tomto tématu nějaké informace či prameny, nebo je většina spíše v archivech?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
nejdříve se Vám omlouváme za opožděnou odpověď.
Pro vyhledávání dokumentů (knihy, periodika, články) Vám doporučujeme využít především online katalogy dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F, zde především Databázi knihovnické literatury (KKL), dále např.  Souborný katalog ČR (báze SKC), online katalog Národní knihovny (NKC), Českou národní bibliografii (ČNB) a článkovou bázi Články v českých novinách, časopisech a sbornících (báze ANL),KATIF - zde naleznete katalog Knihovnické literatury (r. cca 1890 do r. 1989) - novější tituly jsou již obsaženy v katalogu KKL.
Bohužel jsme nenašli knihu, která by se zabývala výhradně knihovnictvím za druhé světové války, ovšem existuje poměrně velké množství titulů o dějinách jednotlivých knihoven, zde byste si tedy mohla udělat představu o stavu českých knihoven v tomto období. Příkladem Vám uvádíme:
* Smejkal, Bohuslav, ed. Sto let české veřejné knihovny v Olomouci: 1889-1989. Olomouc: Okresní knihovna Olomouc, 1989. 94 s. ISBN 80-85061-00-7.
* Jihočeská vědecká knihovna a Cempírková, Květa, ed. et al. 120 let veřejné knihovny v Českých Budějovicích: 1885-2005. V Českých Budějovicích: Jihočeská vědecká knihovna, 2005. 66 s., [48] s. obr. příl. ISBN 80-86964-05-1.
* Fleissig, Karel. Sto let Knihovny města Plzně. Plzeň: Knihovna města Plzně, 1976. 56 s.
* Leitnerová, Irena. Historie veřejného knihovnictví na Karlovarsku: diplomová práce [rukopis]. 1990. 120 s.
Pozn.: Diplomová práce -- Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Tyto a další tituly dohledáte v Souborném katalogu ČR.
Přínosné by pro Vás mohly být dobové tituly a ohlasy, doporučujeme Vám především periodika:
* Časopis československých knihovníků. Praha: Spolek čsl. knihovníků, 1922-1938. ISSN 1802-6478.
* Časopis českých knihovníků. Praha: Ústřední spolek českých knihovníků, 1939-1944. ISSN 1802-6486.
Obě periodika jsou již naskenovaná a dostupná v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz), s ohledem na autorská práva jsou noviny k plnému zobrazení dostupné pouze na vybraných počítačích v Národní knihovně ČR, mimo NK ČR je možné v titulech vyhledávat http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ShowAdvancedSearch.do?searchType=periodical.
Články v českých novinách v letech 1945-1990 je možné dohledat v klasických bibliografiích, obě jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR, jedná se o následující bibliografie:
* Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952 (kartotéka), http://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952
* Články v českých časopisech 1953 - 1990, tištěná bibliografie Obě obsahují kategorie "knihovnictví", informace na stránkách http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc
Doporučujeme Vám dotaz konzultovat také s Knihovnou knihovnické literatury, buď osobně (sídlí v budově Národní knihovny ČR)  nebo prostřednictvím e-mailu kkl@nkp.cz (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu