knihovnička
Text dotazu
Může být slovo knihovnička nejen zdrobnělinou slova knihovna, ale také slova knihovnice? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
slovo "knihovnička" jsme našli ve většině případech jako označení pro zdrobnělinu (odborným termínem deminutiva) slova knihovna. Jedinou výjimkou je Příruční slovník jazyka českého, který uvádí následující dva významy pro slovo knihovnička/knihovníček:
1) Knihovnička - zdrob. ke knihovna. " V obývacím pokoji stál dosud maminčin šicí stroj a její knihovnička." (Ben.) Přeneseně také ve významu "sbírka vydávaných knížek", př. "Knihovnička "Času" ".
2) Knihovníček * - zdrob. ke knihovník. "A já (pouhý knihovníček a bezelstný chlap) jsem na zámku platil o něco víc než lokaj". (Vanč.)
U druhého významu je  ovšem znak *, který znamená, že jedná o málo užívaný výraz. Příruční slovník byl psaný v letech 1935-1957, takže již tehdy se zdrobnělina k tomuto povolání moc neužívala. O zdrobnělině knihovnička pro knihovnici jsme se bohužel nikde nedočetli.
S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde Vám odborníci na český jazyk podají přesnou odpověď.
Použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. Díl K-M. V Praze: Státní nakladatelství, 1937-1938.
* Grepl, Miroslav et al. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. 800 s. ISBN 80-7106-134-4.
* Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://prirucka.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu