kniha Petara Preradoviče-Básně
Text dotazu
Dobrý den, dovoluji se na vás obrátit s dotazem, kde bych mohl najít bližší
informace o knize Petara Preradoviče-Básně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dohledat recenze, komentáře a další reference k dílu, které vyšlo jako překlad před více než sto lety je poměrně obtížné. Výbor z Preradovičových básní pod názvem "Básně" vyšel v roce 1904. V tomto období ještě nebyly budovány žádné článkové databáze.
Dohledat dokumenty výše zmíněného typu je možné pouze procházením dobového tisku. V současné době toto procházení u některých titulů usnadňuje fulltextové vyhledávání systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/ .
V případě díla "Básně" od Petra Preradoviče jsme ovšem nalezli pouze několik zmínek o vydání, popřípadě zpráv, které obsahovaly krátkou anotaci.
Např.
* Národní listy. 1904, roč. 44, č. 30 (30.1.1904), ranní vydání, s. 3.
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=1204629 - plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR)
* Opavský Týdenník. 1904, roč. 35, č. 24 (23.3.1904), s. 5.
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29375423 - plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR) aj.
Poměrně hodně informací ke zmíněnému chorvatskému básníkovi se objevilo v českém tisku k výročí jeho nedožitých stých narozenin:
např.
* Národní listy. 1918, roč. 58, č. 64 (19.3.1918), ranní vydání, s. 1 - 2.
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6250014 ;
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6250015 - - plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR)
* Národní politika. 1918, roč. 36, č. 63 ( 16.3.1918), ranní vydání; vydání pro Prahu, s. 1. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8671419 -
- plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR) V rámci fulltextového vyhledávání v dobovém tisku systému Kramerius můžete dohledat i několik nekrologů k úmrtí Petara Preradoviče:
mj.
* Národní listy. 1872, roč. 12, č. 232 (23.8.1872), s. 2.
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9633524 - plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR)
* Národní politika. 1872, roč. 12, č. 232 (23.8.1872), s. (2).
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=7380344 - plný text dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR) Pro dohledání dalších článku k osobě a dílu Petara Preradoviče použijte již zmíněné fulltextové vyhledávání systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/ .
Biografické heslo k osobě Petara Preradoviče obsahuje mimo jiné:
* Slovník balkánských spisovatelů : albánská literatura, bosenskohercegovská ..., bulharská ..., chorvatská ..., makedonská ..., slovinská ..., srbská a černohorská literatura. 1. vyd. Praha : Libri, 2001. ISBN 80-7277-006-3.
* Slovník spisovatelů. Jugoslávie. Srbská a černohorská, charvátská, bosensko-hercegovská, slovinská a makedonská literatura. 1. vyd. Praha : Odeon, 1979.
Pokud potřebujete pouze bibliografický záznam a fyzický popis knihy, můžete jej nalézt v záznamu ke knize v Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc či v naskenovaných katalozích: https://retris.nkp.cz/ - Generální katalog I > Plaut - Předm > 017: Pražak F-Presd >1506 - 1508.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu